• Agydaganat diagnózis eredménye

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Hölgyem/Uram! A páromnál agydaganatot diagnosztizáltak és októberben megműtötték. A szövettan anaplasticus ependymoma grade III. Az orvos szerint ez közepes eredmény, mert az a rossz benne, hogy sugárkezelést kell kapnia, mert ez egy olyan típus ami kiújulhat, de szövettanilag jóindulatú. Így ha ki is újul, akkor is csak 30-40 év múlva. A műtétet követően 5 héttel volt egy epilepsziás rohama, azóta pánikbetgségre utaló jeleket mutat. Azt mondják, hogy minden rosszullét, pszihikai változás normális. Szeretném, ennek a betegségnek a gyógyulási esélyeit megtudni, mert félek, hogy elhallgatnak valamit előlem. A párom 24 éves, nagyon jó fizikai állapotban van. A daganat a bal féltekében a beszédközpontnál helyezkedett el. Azt írták a zárójelentésben, hogy radikálisan eltávolították, de maradt egy kicsi benne, amit sugaraznak, valamint az epilepsziás rohama a műtéti területen kialakult cisztától van. A ciszta is el fog tűnni? A haja kinőhet újra a sugár után? Megpróbálok több forrásból értesülni, mert csak úgy tudok támaszt nyújtani neki, ha legalább én felkészülök mindenre. Nagyon szeretném ha sikerülne teljesen meggyógyulnia. Köszönöm a válaszukat előre is!

        WEBBeteg szakértő válasza a agydaganat témában

        Kedves Kérdező!

        "Párjánál" agydaganatot diagnosztizáltak és operáltak. Párja férfi, vagy nő?
        Hány éves a beteg? 25 vagy 70?
        Ilyen dolgokat jó lenne azért tudni, de hát mindegy.
        Az ependymoma valóban nem egy nagyon agresszív daganat. De azért: III grade (hármas fokozat), ami azért több sejtet jelent, mint szeretnénk. Aztán: ha a hátam bőrén lenne mondjuk, akkor nem túl nagy baj lenne, de a koponyámban van, és az bizony még akkor is veszélyes hely, ha a szövettan nem túl rosszindulatú. Az agy egy részét el lehet távolítani, de ennek bizony következményei vannak, hiszen minden testrészünket az agyunk szabályozza. Bénulást kaphatok, látásom romolhat, érzelmeim tűnhetnek el, epilepsziás görcsöket kaphatok, stb.
        A sugárkezelés valószínűleg azért szükséges, mert egy kicsi darabka bennmaradt - hiszen azért az idegsebésznek figyelnie kell, hogy ne csináljon nyomorékokat a műtét során.
        A legokosabb lenne az idegsebészt megkeresni, hogy magyarázza el a részleteket a jövővel kapcsolatban.


        Dr. Nagykálnai Tamás
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-16 11:16:18; Megválaszolva: 2010. február 16., 11:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: