• Agydaganat és babavállalás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 20éves koromban villámcsapásként agydaganatot diagnosztizáltak nálam. Azonnali műtét követte ahol sajnos nem sikerült az eltávolítás csak egy kis része a daganatnak. A szövettan: astrocytoma grade I. Sajnos az orvosom nem nyújt túl sok felvilágosítást és az interneten is csekély forrásban találok erre a daganattípusra vonatkozó információt. Az kisagyban helyezkedik el műtét óta semmit nem változott szerencsére évente MRI vizsgálattal nézik. Az lenne a kérdésem, hogy milyen túlélési esélyek vannak ezzel a típussal? Élhetek "hosszú" életet vagy mindenképpen nőni fog és rossz vége lesz? Szeretnék gyermeket vállalni. Érdemes? Az orvosom csak annyit mondott inkább ne. De nem fejtette ki igazából miért ne....esetleg nőne a daganat terhesség alatt? Vannak erre való tapasztalatok, sajnos senki nem segít és nem tudok máshonnan tájékozódni...kérem segitsen hogy megtaláljam a válaszokat. Előre is köszönöm!

        Dr. Kerekes Éva válasza a agydaganat témában

        tisztelt Érdeklődő! Az alacsony grádusú (low grade) astrocytoma viszonlag jóindulatú lefolyású. A statisztikai átlagos túlélés 5-10 év; a betegek többségének a halálát az eredeti jóindulatú lefolyású daganat magas grádusúvá, azaz rosszindulatúvá válás okozza. Viszont jó hír, hogy az astrocytomás betegek 80%-ban számíthatnak hosszú túlélésre(több mint 10 éves). Természetes ezek statisztikai átlagok, konkrétan Önnek a prognózisát csakis az Ön idegsebésze tudná megsaccolni. Az internet erre nem alkalmas... Hogy vállalhat-e gyermeket így, az az Ön és elsősorban a párja döntése lesz. De egyébként az onkológia a kuruzslók ellenszele ellenére fantasztikusan fejlődik, lehet, hogy 5-10 év múlva esélye lesz a gyógyulásra. Szívből kívánom, hogy így legyen.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2017. január 18., 21:27; Megválaszolva: 2017. január 19., 22:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot !18 eve fáj a fejem .most már az egekbe megy a vérnyomásom is. Tegnap voltam mr vizsgálaton és a lelet megijesztett... Köszönettel
        Tisztelt Dr! Legyenszíves magyarázza el, hogy mit tartalmaz édesapám ct eredménye. Édesapán márciusban leesett a lépcsőn, fejét megütötte. Ct negatív volt, de azóta feltünően romlott az állapota. Hallucinál, embereket lát és hall....
        Kedves Doktor úr! 25 éves sportos alkatú férfi vagyok, szorongásos hipochondriás problémám többféle tünetet öltött az elmúlt hetekben, hónapokban (fullasztó légszomj érzés, szívdobogás, enyhe bizonytalanság érzés, fáradékonyság)....
        Tisztelt Doktornő! Egymást követően vesztettem el részlegesen először a verbális kifejezőkészségemet - mivel fordítóként keresem a pénzemet ez eléggé kellemetlenül érint, írásban ez azért nem tűnik fel, mert nem látszik mennyi ideig...