Hisztológiai vizsgálat

Szép napot! Egy kis “nyugtatást” szeretnék kérni. Még április elején volt egy epilepszia rohamom, rohammentő majd kiderült hogy van egy jó indulatú primer low grade daganat a bal frontalis lebenyen. Májusban megműtöttek, majd 1 hét mulvára már otthon is voltam, a szövettani eredményemre kellett csak várni. Mivel mindenki azt mondta hogy nagy valoszínüséggel jó indulatú, így eléggé elszomorodtam a hír halattán mikor kimondta a műtő orvosom hogy egy A3-as daganat volt bennem. Azt mondta hogy a szövettanom alapján meggyógyulok, illetve ez a fajta ami nekem van, a legjobb rossz, időben szedték ki az egészet is. Azt mondta, hogy átmeneti grádusban volt, viszont kell 30 sugár és tabletta kemó is megelőzés képpen. Sajnos én bolond probáltam utána nézni az interneten, hogy mégis mi ez? Az anaplasztikus asztrocitomát dobta ki folyamat, amiről sok rosszat olvastam. Most nekem akkor az volt? Nem vagyok teljesen tisztában a dolgokkal, azt tudom hogy sok féle fajtája van, de azt mindenképpen tudom hogy az anaplasztikus át tud alakulni glibosztromává, az pedig nem nagyon lenne jó. A sugár kezelés felén már túl vagyok egyébként, volt a műtét után 3 héttel MRI vizsgálatom is ami szerencsére negatív lett. Csatoltam a szövettani leletemet, vagyis a lényegi részét, mert csak egy képet lehet csatolni. Jelenleg egyébként jól vagyok, inkább lelkileg visel meg most ez az egész, hiszek a dokimnak is, hogy meggyógyulok, csak annyira lesokkolódtam hirtelen, hogy azt se tudtam mi van hirtelen. Van esély akár arra is hogy kiújuljon? Mivel hipochonder vagyok így ez volt a legnagyobb félelmem… Előre is köszönöm a választ!

Dr. Baki Márta válasza agydaganat témában

Tisztelt Fiatal Ember!

Arról nincs adatunk, hogy a kivizsgálása során mekkora volt a daganat illetve mekkora terület került eltávolításra. A mellékelt szövettani eredmény alapján teljesen jó a jelenlegi terápia, s nagy valószínűséggel a tablettás kemoterápiát még a sugar kezelés után is folytatni kell annak érdekében, hogy ne újuljon ki a betegség. Sajnos ennek ellenére előfordul, hogy mégis csak találnak eltérést és akkor újabb terápiára lesz szükség. Ebben a pillanatban úgy tűnik – a rendelkezésre álló adatok alapján - hogy rendbe lehet tenni, de mindenképpen a kezelések befejezése után is rendszeres kontroll vizsgálatok szükségesek. Megijedni vagy pánikba esni nem érdemes, de ha szükséges, akkor bizonyára a műtétet végző intézményben, de a sugárkezelés helyén szinte minden esetben kaphat pszichológiai segítséget, hogy föl tudja dolgozni a betegségét és az ezzel kapcsolatos dolgokat.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. június 30., 14:40; Megválaszolva: 2022. július 03., 06:27
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Hisztológiai vizsgálat 2.
Kedves doktornő! A daganat mérete egy másik lapon volt sajnos, egyébként először 4x4 cm-t írtak. Az elváltozás körül ödéma volt egyébként....
Agydaganat hírtelen romlás
Kérdésem a következő: A feleségemnél kb másfél hónapja agydaganatot diagnosztizáltak, ezt követték különböző vizsgálatok, aztán bipszia, ami...
Agydaganat sugár, kemoterápia...
Agydaganat kombinált kezelésekor (sugárterápia és gyógyszeres kemoterápia együtt) a nap mely időpontjában kell bevenni a Temozolamide SUN...
Melanomáról lehet szó?
Kislányom kórházban van, agydaganattal műtötték, az orvos szerint melanoma. A szövettani eredményre itt, Romániában 10 napig kell várni...Sok az...
Sugárkezelés megszakítása
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Nagybátyámnál rosszindulatú agydaganatot állapítottak meg, 2013. nyarán és augusztusban meg is műtötték. A műtét...