Emlődaganat kezelése részleges emlő eltávolítás után

Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade: 3. (T3+G2+M3) Daganatmentes nyirokcsomók. (0/11) pTNM: pT2 pN0 (sn) pMx NPI: 3,72 (közepes prognózis) Hisztopatológiai faktorok: 1. Tumorméret /pT státusz/: 36 mm / pT2 2. Axillaris nyirokcsomók státusza /pN/: pN0 (sn) (0/11) 3. Szövettani típus: NST 4. Sebészi szél /marginalis státusz/: posterior reszekciós felszín 4 mm-re, egyebekben 1 cm felett 5. Bőrinfiltratio: nem látható 6. Extinsiv, intraductalis komponens /EIDC/: nem látható 7. Nuclearis grade: /N. G./: 2 8. Histologiai grade /H. G./: 3 9. Mitotikus aktivitási index /MAI/: 35/10 HPF 10. Vérér-, nyirokútba törés: nem látható 11. Necrosis, vérzés: nem látható 12. Lympho-plasmocytás beszűrtség: enyhe fokú 13. ER-tartalom: negatív (Q0) 14. PgR-tartalom: negatív (Q0) 15. HER-2: negatív 16. Ki-67: 75% proliferációs ráta Kódolt diagnózisok (BNO): C5090 Emlő rosszindulatú daganata, k.m.n. 85003 Carcinoma ductale infiltrans (C50.-) Tisztelettel szeretném kérdezni, mi a véleménye a fenti diagnózis esetén? Doktornő szerint milyen utókezelésre számíthat édesanyám? Előfordulhat-e, hogy nem szükséges utókezelés? Mi történik, ha nem szeretné vállalni pédául a kemoterápiát? Kérhet-e, illetve van-e más alternatíva is? Köszönöm szépen a válaszát!

Dr. Baki Márta válasza emlő daganat témában

Tisztelt Levélíró! Az emlő műtét előtt vagy után mindenképpen indokolt, hogy egyéb vizsgálat is történjék annak megállapítása céljából, hogy a szervezetben más helyen is kimutatható-e vagy sem a daganat jelenléte. Általában computer tomografiát és csontscant vagy positron emissziós tomográfiát végeznek ilyenkor. A szövettani vizsgálat alapján szükséges a kemoterápia, ha ennek egyéb feltétele fennáll, a beteg általános állapota és a laboratóriumi értékek ezt lehetővé teszik. Levelében nem jelezte, hogy emlő megtartó műtétet végeztek-e, bár ezt alátámasztja a szövettani leírás (excindátum). Amennyiben nem távolították el a teljes emlőt, akkor indokolt a sugárterápia is. Ezen kívül a sugárkezelést az is indokolja, hogy a mellkas felé eső részen viszonylag kis terület volt a daganat és az egészséges emlő állomány között. “Sebészi szél: posterior reszekciós felszín 4 mm” A magyar jogszabályok lehetővé teszik, hogy a beteg döntse el, hogy beleegyezik-e a javasolt terápiába vagy sem. Ezt viszont a teljes felvilágosítás után teheti meg, azaz a kezelő orvosnak kell ismertetnie, hogy jelen esetben a kiújulás esélye magas, azaz akár a műtét területén, akár távoli áttét jelenhet meg a későbbiekben. Hasonló, ugyanolyan terápiás eredményeket más készítmények igazoltan nem értek el, így alternatív kezelést nem tudok javasolni. Kiegészítésként természetesen rendelkezésre állanak különböző lehetőségek, de ezeket a kezelő orvossal érdemes átbeszélni. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. november 24.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Emlődaganat eltávolítás utáni életmód
Tisztelt Dr. Baki Márta! Októberben diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal, akkor a háziorvosom javaslatára nem kezdtem el plusz vitaminokat,...
Emlő szövettan miatti aggodalom
Tisztelt Dr. Baki Márta! Köszönöm megtisztelő válaszát előző, emlődaganattal kapcsolatos kérdéseimre!, Hogy a kérdésem keretet kapjon, idáig ez történt:...
Megoperált mellrák kontrolljának menete
Kedves Doktornő! Egy évvel ezelőtt operáltak mellrákkal, utána 15 db sugarat kaptam tavaly júniusban. A diagnózisom: tu.mammae l.d. st. postop pT1cpN0 3...
Alkohol mellrák
Tisztelt Doktornő Szégyenteljesen írom le a sorokat…sajnos az utóbbi 7-8 évben a hétvége egyik napján általában szombatonkent megiszom 2-2,5 dl whiskyt, vagy...
Műtét előtt
T. Doktornő. Lassan közeleg melldaganatom műtét ideje.. Most ezzel kapcsolatban kérném az Ön véleményét a csatolt leleteim alapján. Az igazolt malignus...
Előző kérdésemhez
T Doktornő Előzőleg melldaganatommal kapcsolatban kérdeztem Önt. Szeretném még kiegészíteni a szövettan leletem mikroszkópos leírásával:Szakadozott...