Tumormarker Ca72-4

Uzemorvosi éves laborvizsgálatnal a tumormarker érték magasabb lett. Tüneteim jelenleg nincsenek. Kérdésem az lenne, hogy ez utale daganatos megbetegedésre. Mellékelem a labor teljes vizsgálati eredményét. Továbbiakban merre induljak a biztos kivizsgálás erdekeben. Köszönöm!

Dr. Baki Márta válasza CA 72-4 témában

Tisztelt Levélíró! A mellékelt laboratóriumi vizsgálatok során meghatározott tumor markerok egyike sem alkalmas daganatok kimutatására. Jelentőségük van, ha daganat megelőző állapot merül fel és a rosszindulatú daganatok ellátása során a terápia hatékonyságának megítélését segítik elő. Számtalan tudományos fórumon hangsúlyozzák, hogy a CA 72-4 meghatározása önmagában nem elegendő a rosszindulatú daganatok nyomonkövetésére, hanem olyankor több tumor marker együttes meghatározása szükséges. A szervezetben előforduló jóindulatú elváltozások is okozhatnak CA 72-4 emelkedést, amelyek valamilyen módon a nyáktermelődéssel vagy valamilyen hám eredetű folyadék képződéssel járnak. Elsősorban gyomor nyálkahártya gyulladás, esetleg hasnyálmirigy gyulladás, különböző nőgyógyászati, reumatológiai és máj elváltozások szintén megemelhetik a CA 72-4 szintet. A mellékelt laboratóriumi értékek alapján az ön szervezetében gyulladásra utaló elváltozások nem voltak: süllyedés, CRP, fehérvérsejt normális határértéken belül. Abban az esetben, ha az ön családjában a vérszerinti rokonok között több emlő-, petefészek-, hasnyálmirigy, vastagbél, gyomor és a férfiak esetében prosztata rosszindulatú megbetegedések nem fordultak elő, akkor javasolt az életkorának és életvitelének megfelelő szűrő vizsgálatok elvégzése: mammográfia, nőgyógyászati vizsgálat, mellkas röntgen, hasi ultrahang elvégzése, széklet vér kimutatására történő meghatározás. Természetesen, ha valamilyen tünete, panasza van, akkor az ennek megfelelő célzott kivizsgálás is javasolt. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. november 24.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...
Behùzódó mellbimbó
Tisztelt Doktornő! Egyik este mikor levettem a melltartóm, az egyik mellbimbóm teljesen befelé volt fordulva., Amint hozzáértem kijött újra, azóta nem...
Hólyagrákban védőoltás
Kedves Doktornő! Férjemnek 2020. októberében kezdődtek a hólyagrák okozta tünetei, mellyel 2022. márciusában TURTU műtét történt. A szövettan szerint "high...