Hasnyálmirigy-tumormarker

Tisztelt Doktornő! Korábbi válaszát megköszönve, ismét szeretnék kérdezni. Voltam 3 hete kontrollon a gasztroenteorológián. Ultrahang alapján nincs változás, hasnyálmirigy mérete felső határnál, enyhén echoszegény. Szokásosnál tömöttebb, mint 3 éve is., De nem szélesebb. Uh szerint. Szeptember végén lesz újabb kontroll. Jelenleg tumor nem látható, gyulladás nincs. Jelenleg teendő nincs. Viszont a Synlab által megnézettem a Ca19-9-et ismét. Itt referencia tartomány 30,9.Az én értékem 60,4 lett. Duplája szinte. A szegedi labornál referencia tartomány 27 volt, akkori értékem 42.Felső határérték kb. 1,5-szerese volt. Most, igaz másik labor nézte, de itt a határértéknek már duplája. Tehát szűk 2 hónap alatt emelkedett, ha a határértékhez viszonyítok. Orvossal beszélni nem tudok szeptemberi kontrollig. Ön szerint ez jelzés értékű, jelentősége van a mostani mérésnek? Engem nyugtalanító kissé. Azért is nyugtalanító, mert nincs gyulladás, autoimmun sem, sem egyéb, ami esetleg emelhetné a markert. Önnek mi a véleménye? Nógyógyászati vizsgálatra hétfőn elmegyek, évente szoktam többnyire. Ha a tumormarker eléri a 2,5-3-szoros emelkedést, az már daganat gyanús értéknek számíthat? Válaszát előre is köszönöm...

Dr. Baki Márta válasza CA 19-9 emelkedés témában

Tisztelt Levélíró! Köszönöm a tájékoztatást. Az emelkedett CA 19-9 érték miatt a nőgyógyászati vizsgálaton kívül, amint az első levemeben írtam: szükséges lenne egy computer tomografiás és/vagy hasi nukleris magrezonancia vizsgálat. Érdemes nyomonkövetni, hogy van-e esetleg panasza, akkor –, amint szintén említettem – a hasnyálmirigy enzimeket érdemes pótolni. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. július 16.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...
Tumormarker Ca72-4
Uzemorvosi éves laborvizsgálatnal a tumormarker érték magasabb lett. Tüneteim jelenleg nincsenek. Kérdésem az lenne, hogy ez utale daganatos megbetegedésre....
Behùzódó mellbimbó
Tisztelt Doktornő! Egyik este mikor levettem a melltartóm, az egyik mellbimbóm teljesen befelé volt fordulva., Amint hozzáértem kijött újra, azóta nem...