További kezelés lehetősége gégedaganat esetén

Tisztelt Doktornő! Édesapámon 02.02.-án részleges gégeeltávolítást hajtottak végre. 6 hetet töltött a kórházban. Áprilistól hosszas laborvizsgálatok után kiderült, nem kaphat kemoterápiát a tartósan alacsony thrombocyta szám miatt. Jelenleg a 21. sugárkezelést kapta a 30-ból. PDL-1 vizsgálatot végeznek (05.08. kérték be a patológiai blokkot) az esetleges további gyógyszeres kezelés miatt, aminek az eredményét még várjuk. Sajnos május eleji CT néhány gócot mutatott ki a tüdőben. Jelenleg a sugárkezelést csak a nyakára kapja., Mennyi időt vesz igénybe kb. a PDL-1 vizsgálat? Mit tudunk tenni addig is, hogy fenntartsuk a lehető legjobb állapotot? Sajnos minden reményünk ebben a vizsgálatban van, és hogy minél hamarabb megkaphassa a megfelelő intravénás terápiát. Úgy érezzük csak az idő telik és a várakozás.

Dr. Baki Márta válasza immunhisztokémia témában

Tisztelt Levélíró! A PDL-1 meghatározás egy speciális festés alapján történik, az úgynevezett immunhisztokémiai eljárással. Önmagában a szövettani anyag megérkezése után kb. 1 héten belül az értékelésre előkészített anyag elkészül. Ugyanakkor ezt a módszert nem minden kórházban végzik. Így időt vesz igénybe, amíg a műtéti preparátum megérkezik egy nagyobb centrumba. Kapacitástól függ a feldolgozás és értékelés. Ennek alapján türelmüket kérjük. Ameddig a következő kezelés elindul, addig javaslom, hogy édesapja általános állapotát javítsák: megfelelő, mennyiségű táplálékot (minimum 2500-3000 kcal/nap) és vitaminokat szedjen. Amennyiben szükséges, fájdalomcsillapítók adása is szóba jöhet. Nagy valószínűséggel – feltételezve az alacsony vérlemezke számot és a gége daganatot - édesapja dohányos és talán rendszeres alkohol fogyasztó volt. Ezek kerülése javasolható. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. május 25.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...
Tumormarker Ca72-4
Uzemorvosi éves laborvizsgálatnal a tumormarker érték magasabb lett. Tüneteim jelenleg nincsenek. Kérdésem az lenne, hogy ez utale daganatos megbetegedésre....
Behùzódó mellbimbó
Tisztelt Doktornő! Egyik este mikor levettem a melltartóm, az egyik mellbimbóm teljesen befelé volt fordulva., Amint hozzáértem kijött újra, azóta nem...