Orron lévő basalioma

Tisztelt Dr. Baki Márta 2022 augusztusban műtöttek le az orrom közepéről egy basaliómát. Viszont nem volt elég nagy a kimetszés. Ezt írták (csatolom a szövettant) ,, legközelebb eső perifériás és basalis szélétől mért távolság egyaránt kollagénrostnyi.,, Én nem tudom ez mit jelent ,gondolom hogy nem elég nagy darabot vágtak ki, mivel az eü.intézetben az bőrgyógyász igen húzta a száját. (engem igen csak megijesztve) illetve annyit mondott hogy: vagy kivágatom megint (ami szerinte nem lehet mert nincs több hely vagy nem tudom) , vagy ,,sugárkezelés,, vagy sűrű kontroll.... Ezek a lehetőségek eléggé eltérnek egymástól, volumen tekintetében szerintem.... nagy a bizonytalanságom ,nem szeretnék kockáztatni.... Mi a legjobb megoldás? Mégis csak menjek még egy műtétre? vagy tényleg elég a 3 havi kontroll? (kedves doktornő, nagyon köszönöm a válaszát.)

Dr. Baki Márta válasza bazalioma témában

Tisztelt Levélíró!

A kérdése eléggé összetett, mert a további ellátás előtt több szempontot kell mérlegelni: Valóban az eltávolított anyag széli részéhez nagyon közel áll a daganatos terület. Tudni kell még, hogy ez a szövettani típus – basalioma - az esetek nagy részében csak helyi kiújulás formájában jelenik meg, távoli áttéteket nagyon ritkán okozhat. Jelen helyzetben a következő lehetőségek jöhetnek szóba: 1./ abban az esetben, ha Ön vállalja, akkor valóban 3 havonta érdemes bőrgyógyászt felkeresni, s a köztes időszakban Önt is megkérik, hogy kb. hetente-2 hetente vegye alaposan szemügyre a műtéti területet. Abban az esetben, ha változik a műtéti terület, akkor hamarabb keresse fel a bőrgyógyászt.

2./ A bőr állapotától függ, hogy sor kerülhet-e még egy kb. 3-4 mm-es sebészi eltávolításra. A bőr rugalmassága ezt lehetővé teszi-e vagy csak valamilyen bőrpótló eljárás jöhet szóba. Ennek a lehetőségét a bőrgyógyász és a sebész (esetleg plasztikai sebész) tudja felmérni. Amennyiben újabb kimetszés történik, s eredménye rendben, akkor nem fontos a nagyon sűrű ellenőrzés, de akkor is ajánlott, hogy fél-egy évente megmutassa magát szakorvosnak.

3./ Véleményem szerint jelen esetben sugárterápia nem indokolt, de ha biztosan szeretné ezt tudni, akkor sugárterápiás szakorvos állásfoglalását is érdemes kikérni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. november 23., 08:37; Megválaszolva: 2022. november 25., 10:18

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

BRAF: pozitív vagy negatív?
Kedves Doktornő! Nemrég írtam Önnek "melanoma esetleges áttéttel" címmel kérdést. Azt szeretném még kérdezni, hogy áttétes melanománál (akár...
Melanoma esetleges áttéttel
Kedves Doktornő! Igyekszem rövid lenni. A feleségemnek (45 éves) tavaly áprilisban leszedtek a jobb combjának hátuljaról egy kifekélyesedett...
Biopszia eredménye
Szeretném megkérdezni,a diagnózist a leletemről. Köszönöm
Labor lelet értékelése
Kérem szépen a leletem alapján számíthatok e daganatos betegségre, vagy veseelégtelenségre. a labor leletemben eGFR-EPI: 67 - > 90 csak ez a lelet...
Kezelés indokoltsága végbélrák...
Tisztelt Doktornő! Apukámat 4 hónapja műtötték végbél rákkal. 10x2 kemót írtak neki utókezelés gyanánt. Múlt héten megmutatta a szövettani...