Nyirokcsomó megnagyobbodás

Tisztelt Doktornő! Egy éve lágyéksérv műtétem volt. Azóta egyre erősödő hasi fájdalmaim vannak,egyre gyakrabban jelentkező (mostmár naponta) hőemelkedés, éjszakai izzadás, fáradékonyság, émelygés,hasmenés. Fogyás nem jelentős, korábban kb.7 kg, de mostmár megállt. Idén júniusban készült hasi CT, ahol nyirokcsomó megnagyobbodások látszódtak, Több vizsgálat készült (mellkas CT,UH,mammográfia) , de csak a hasüregben látszódtak a nyirokcsomók, inkább a jobb oldalon, a műtét környékén.. Mintavételt javasoltak lymphomára gyanakodva.A mintavétel megtörtént augusztusban, de az eredmény nem igazolta a lymphomát, diagnózis: "Carcinoma metastaticum lymphoglandulae iliacalis részletei." Vélemény: "a szöveti kép és immunphenotypus alapján a primer daganat emlő eredetű,esetleg húgyhólyag-húgyúti kiindulású lehet."A továbbiakban efelé irányultak a vizsgálatok. Mammografia,urologia negativ. Múlt héten volt húgyhólyag tükrözés és vizeletből cytológia,ezek eredményeit várjuk.További javaslat: a húgyhólyag mintavétel, de ezt már nem akarom vállalni. Időközben elmentem egy alapos hasi,kismedence UH-ra, ahol szintén megerősitették a gyanúmat, miszerint valószinűleg a műtét okozza a problémát, hiszen a hasüregben gyulladás van ödémák látszódnak. A műtét utáni kontroll vizsgálaton a sebész azt mondta, a fájdalom majd idővel elmúlik. Az UH-ot végző doktornő javasolta,hogy keressünk egy onkológust, aki esetleg újabb mintavételt javasolna, ami biztosabb eredményt mutatna. Ön mit tanácsol a leírtak alapján?

Dr. Baki Márta válasza carcinoma témában

Tisztelt Levélíró!

A hasi fájdalom felhívta a figyelmet, hogy további kivizsgálások történjenek. Az alsó végtagba vezető nagy erek körüli nyirokcsomó mintavétele rosszindulatú elváltozást mutatott. Ez egy kicsit távolabb van, mint ahol a sérv műtét történt. A hasban lévő gyulladás sem mindegy, hogy hol helyezkedik el, de feltételezhető, hogy ez okozta Önnek a lázat és a fájdalmat, esetleg a fáradékonyságát. Mindenképpen érdemes tovább kutakodni, hogy melyik szervből indulhat ki a rosszindulatú daganat. Ha a húgyhólyag tükrözés során nem találtak elváltozást, akkor úgynevezett térkép biopsziát végeznek. Esetleg még segíthet egy kismedencei MR vizsgálat vagy egy PET-CT elvégzése. Az urológiai kivizsgáláson kívül a többi vizsgálatot valóban onkológusok végzik. Onkológiai osztály és hozzá tartozó ambulancia minden megye székhelyen működik, de a nagyobb városokban onkológiai szakrendelés is található. Javaslom, hogy vegye fel velük a kapcsolatot.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. szeptember 25., 21:51 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 26., 21:38
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Elso foku Onkologiai velemeny a...
Szeretnek kuldeni tobb romaniai vizsgalat anyagat is a felesegem betegsegevel kapcsolatban, leforditva magyarra, ha kaphatok egy email cimet (mert feltolteni...
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...
Lehet csontrák?