Májvédők alkalmazása gyógyszerekkel egyidejűleg

Tisztelt Doktornő! Daganatos betegségek megelőzésére és általános immunrendszer-javításra szedett Máriatövis, valamint sóskaborbolya esetében létezik-e bármilyen ellenjavallat, tehát például összeférhetetlenség gyógyszerekkel? Van-e, ami kizárja ezeknek a természetes étrendkiegészítőknek a szedését (vérhígító szedése, szívritmuszavar stb.)? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: B. Ibolya

Dr. Baki Márta válasza Májvédők témában

Tisztelt B. Ibolya!

A rendelkezésre álló adatok alapján az Ön által megjelölt gyógyszerek között kölcsönhatás (interakció) nem áll fenn, azaz nem csökkentik vagy nem növelik egymás hatását. Ugyanakkor az Ön által megnevezett növényi kivonatok és gyógyszerek kölcsönhatásáról kevés az ismeretünk. Egyik gyógyszer esetén sem sorolják föl, hogy ellenjavallatot képeznének ezek a növényi kivonatok. A Máriatövis fő alkotóelme a szilimarin, mely főleg gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Használata során a májfunkciós értékek (SGOT,SGPT) csökkenhetnek, de a tudományos közlemények hangsúlyozzák, hogy a kívánt hatás 1-3 éves szedés után alakul ki. A Sóska borbolya készítmény fő alkotó eleme a berberin. Melyet Kínában hasmenés ellen használnak. A zsíranyagcserére van hatással és úgynevezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik.Mindkét növényi kivonat a máj nem alkohol eredetű károsodását csökkenti. Mindenképpen a kezelő orvosával beszélje meg, hogy ezekre a készítményekre Önnek szüksége van-e az Ön által szedett gyógyszerek mellett.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. szeptember 24., 11:54 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 26., 06:55
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Elso foku Onkologiai velemeny a...
Szeretnek kuldeni tobb romaniai vizsgalat anyagat is a felesegem betegsegevel kapcsolatban, leforditva magyarra, ha kaphatok egy email cimet (mert feltolteni...
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...
Lehet csontrák?