védőoltás2021

Kedves Doktornő! Édesanyám 75 éves,és tüdődaganata van. Jön a védőoltás.A facebookon , különböző csoportokban , a betegek kb. 80% ellenzi az oltás beadatását. Szeretném kikérni az Ön véleményét ezzel kapcsolatban ! Az egészségi állapota változó. Általában megfelelő,fájdalmak nélkül. A tüdő kapacitása viszont nagyon gyenge. Fulladni néha szokott,de ez a daganat előtt is megvolt,mivel egész életében asztmás volt. Sajnos Ct-én nem voltunk ebben az évben,mert az anyukám súlyosan mozgáskorlátozott,és sajnos demenciában is szenved. Ezáltal sokkal nagyobb esélye van a vírus elkapására ilyen kórházi vizsgálatok alatt is,mert ő nem tud magára vigyázni , engem pedig nem engednek vele mindenhová , hogy vigyázzak rá. Válaszát köszönöm ! Üdvözlettel : Zsuzsanna

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza a COVID-19 védőoltás, daganatellenes kezelés, védőoltás hatása témában

Tisztelt Levélíró! Az Amerikai Onkológus Társaság 2020.dec.21-n frissítette az állásfoglalását a daganatos betegek és a COVID-19 fertőzés elleni oltással kapcsolatban. Ebből néhány részletet emelek ki: Az Amerikai Egyesült Államokban 2 fajta oltást engedélyezett a hatóság: a Pfizer-BioNtech és a Moderna gyógyszergyár termékeit. Mindegyik oltóanyag az úgynevezett hírvivő-ribonukleinsavat (mRNS) tartalmaz, ami a szervezet védekezképességét arra serkenti, hogy a COVID-19 vírus ellen képezzen ellenanyagot. Ennek ellenére továbbra is folytatni kell a higiénés szabályokat: maszk használat, kézfertőtlenítés, stb… Első körben javasolt oltani a COVID-19 fertőző betegek ellátásában részt vevőket, időseket, stb… Klinikai vizsgálatok nem történtek daganatos betegek oltásával kapcsolatban. Ilyenkor meg kell fontolni, hogy milyen daganat ellenes kezelésben részesülnek, s az ő immunállapotuk milyen: képes-e ellenanyagot termelni vagy sem. Ennek megítélése céljából a kezelő orvos tud felvilágosítást adni. A fentieket figyelembevéve, azért a második körben nagy valószínűséggel javasolt lesz a daganatos betegek oltása is. Levele alapján úgy tűnik, hogy édesanyja nem kap jelenleg daganatellenes kezelést. Idős, elég sok betegséget sorolt fel. Ennek alapján javasolt a COVID-19 elleni védőoltás. Az Oncomar, Shiitake gomba kapszula és a védőoltás együttes adására vonatkozóan nincsenek adatok. Javaslom ezeket a készítményeket az oltás előtt körülbelül 2-3 héttel azelőtt kihagyni és az utolsó védőoltás után szintén néhány hetet várni, s csak az után folytassa szedésüket, ha szükséges. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. december 28., 18:47; Megválaszolva: 2020. december 30., 06:33
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Tanácsadás
Jobb oldali hasi fájdalom
2017-ben műtöttek vastagbél daganattal. Azóta rendszeresen járok ellenőrzésre. 2020 márciusban voltam CT-n, szeptember végén laborban, ultrahangon...
Ékcsonti üreg daganat
Kedves Doktornő! Tavaly tavasszal felső légúti megbetegségem volt amire négy doboz antibiotikumot kaptam. (Orrfolyásom és hurutos köhögésem volt...