• Tüdőrák műtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 82 éves nagymamámat tüdőrákkal műtötték 1 hónapja. Semmilyen előtünete nem volt, nem dohányzott, és minden egyéb vizsgálata teljesen jó értékeket és állapotot mutatott (röntgen, légzésfunkció-vizsgálat). Műtét előtt a PET-CT viszont egy 2,1 cm-es, tumorgyanús folyamatot mutatott. Tüdőpiopsziát nem végeztek el rajta. A PET-CT-re hivatkozva a jobb fölső tüdőlebenyt a műtét során eltávolították, majd a kivett tüdőlebeny szövettana kimutatta, hogy semmilyen daganatos elváltozás nem volt. Ez hogy történhetett? Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Baki Márta válasza a tüdő műtét témában

        Tisztelt Levélíró! Nagymamája kivizsgálása során a műtét előtt nagy valószínűséggel nem tudtak sejteket vagy szövettani vizsgálatra alkalmas anyagot nyerni. Feltételezhetően hörgő tükrözést is végeztek, de az elváltozás olyan helyen volt, ahová már nem tudtak eljutni. Érdekes lenne tudni, hogy történt-e a betegnél évekkel azelőtt mellkas röntgen vizsgálat, s az mutatott-e már valamilyen eltérést vagy sem. A PET-CT során leginkább olyan területek válnak láthtóvá, ahol a sejtek cukor felvétele nagy a normál szövetekéhez képest. Ennek ellenére a vizsgálat érzékenysége (szenzitivitása) 80-100 % körül mozog. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a PET-CT vizsgálat során az elváltozás fokozott glukózt vesz fel, ez 80-100 %-ban utalhat rosszindulatú tüdő daganatra. A másik oldalról nézve a vizsgálat érzékenysége (specificitása) 60-90 % körül mozog. Ez az érték azt mutatja, hogy valamilyen tüdőben lévő fokozott cukor felvételű eltérés 60-90 %-ban lehet rosszindulatú elváltozást. Természetesen, a legfontosabb, hogy a tüdő daganat jelenlétét megerősítsék vagy kizárják. Nagy valószínűséggel Nagymamája kezelő orvosai sem tudták egyértelműen a rosszindulatúságot kizárni, ezért döntöttek a műtét elvégzése mellett. Tudnunk kell még azt is, hogy nem csak rosszindulatú daganat miatt végeznek tüdőműtétet, hanem más okból is. Ide tartoznak például a tüdő jóindulatú elváltozásai és a különböző gyulladások is. A végső szövettan ismeretében lehet eldönteni, hogy szükséges-e a beteg további kezelése vagy sem. Tisztelettel: dr. Baki Márta


        Kérdés: 2020. március 28., 18:47; Megválaszolva: 2020. március 30., 17:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Édesapámnál áttétes prosztatarákot állapítottak meg. Leírás:Adenocc. prostatae. Gleason score:4+3=7 Grade Group: III PSA: 51 ng/ml Has-medence MR vél.:az ismert prostata tu. a hólyagalapra és a vesicula seminalis...
        Tisztelt Doktor Úr! Édesapám 67 éves! 1,5éves diffúz adenocarcinóma gyomordaganattal operálták! Az egész gyomrát kivették,sajnos körülötte 8 nyirokcsomóbann áttétet találtak! Sajnos már nem él! Kérdésem: Lehetséges e, hogy a...
        Tisztelt doktornő, Tüdő daganatos édesanyám (78) végül úgy döntött, hogy nem vállalja a mintavételt és az ezt követő kemoterápiát. Sajnos állapota fokozatosan romlik. Néhány hete nagyon gyenge, sokat fogyott, étvágytalan, gyakran van...
        Tisztelt Doktornő! 70 éves férjemet 3 hónapos előjegyzési várakozás után végül, a kialakult járványügyi helyzet miatt, nem fogadták hasi UH vizsgálatra. Az előjegyzési dátumot követően két hétre bélelzáródás miatt sürgősséggel...