Gyomorrák

Tisztelt Doktor úr/nő! 68 éves apukámat 2 nappal ezelőtt operálták áttét nélküli diffúz gyomorrákkal. Sajnos a kórházi látogatási tilalom miatt egyáltalán nem tudunk egyeztetni a sebész doktorral ezért szeretnék egy kis információt kérni Öntől. Eltávolították a teljes gyomrát illetve műtét közben derült ki,hogy áttétes a hasnyálmirigy illetve lép, emiatt eltávolították mindkét szervet. Édesapám nagyon sokat fogyott már a műtét előtt is de lassan 3 napja nem evett egy falatot sem csak az ínfúzió folyik. Nagyon félek,hogy emiatt most elindul egy lejtőn és teljesen megzuhan testileg. Eddig viszonylag jó volt az általános állapota, persze sokszor voltak fájdalmai de azért evett, dolgozott. Mire lehet Ön szerint számítani ilyen szempontból a hazaérkezése után? Hogyan és milyen táplálással tudna új erőre kapni? Mire kell figyelni a hasnyálmirigy eltávolítása után? Szükséges lehet a jövőben inzulin pótlása? Nagyon köszönöm a válaszát! Petra

Dr. Plósz János válasza műtét után témában

Kedves Petra!

Ha a hasnyálmirigy-eltávolítás teljes volt, akkor nem lesz könnyű a helyzet, mert az inzulint és az emésztőenzimeket is pótolni kell, ráadásul a gyomoreltávolítást követően gyakori, kis étkezések tartása szükséges. Már a kezdetektől fogva érdemes cukorbetegeknek való tápszert használni emésztőenzimmel kombinálva (sőt eleinte akár szondán át elementáris (előemésztett) tápszer használata is szükséges lehet) .

Kérdés: 2020. március 13., 10:11; Megválaszolva: 2020. március 15., 19:54
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?
Fájdalomcsillapítás
Nemrég megjelent mellbimbó csomó
Tisztelt Doktornő, 1-2 hete egy kis dudor jelent meg a mellbimbómon, ami eddig nem volt ott. Valószínűleg semmi komoly, de nem hagy nyugodni a dolog....