Szedhet-e volt daganatos beteg kollagént?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2013-ban rossz indulatú emlő daganatot állapítottak meg,sugár kezelést kaptam, és a bal mellemből eltávolították a daganatot. Azóta minden rendben van, eredményeim negatívak. Szedhetek-e kollagént? Sok jót olvastam róla. Köszönettel T Barnáné

Dr. Baki Márta válasza kollagén témában

Tisztelt T. Barnáné! A kollagén többféle fehérje molekulának az összefoglaló neve. Fő tevékenységük a különböző szervek tartóelemének, az úgyneveett támasztó szövetnek az egyensúlyban tartása. Szervezetünkben sokféle helyen található meg. Legnagyobb arányban a különböző típusok az ízületekben lévő porcokban, a csontokban, bőr alsó rétegeiben és az izmokban fordulnak elő. Az egészséges szervezetbe fokozott bevitelük többek között túlzott fehérje fogyasztást jelent. A rosszindulatú daganatokban hatásuk nem teljes mértékben tisztázott. Egyes típusok hálót képeznek, melyben a daganatos sejtek megtapadhatnak, így elősegíthetik az áttétek kialakulását. Más típusok viszont a daganatgátló szerek hatását fokozhatják. Tekintettel, hogy az emlő daganatok ismert lefolyása, hogy évek-évtizedek tünet- és panaszmentes időszaka után is kiújulhatnak, ezért teljes mértékben nem tudom ajánlani a kollegén bevitelét. Meg kell fontolni, hogy milyen kóros elváltozások (például ízületi kopás, látászavar, stb…) miatt válhat indokolttá alkalmazásuk. Ezen két tényező mérlegelése után – melyet a kezelő orvosával érdemes egyeztetni – lehet dönteni a kollegén bevitelről. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2020. március 14.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Lézeres szőrtelenítés és jóindulatú...
Kedves Doktornő! Jóindulatú melldaganatok vannak a melleimben (rendszeresen járok ellenőrzésre), és emellett elmentem mellbimbó körüli lézeres...
Mellrák kezelés után lehetséges...
Tavaly október végén műtöttek melldaganattal. Kicsi volt, időben volt, csak az őrszemet kellett kivenni és abban sem volt elváltozás. Évek óta küszködöm...
Használható együtt a kurkumin tabletta...
Tisztelt Doktornő! Édeasányám hasnyálmirigyrák tumormarkerei magasak lettek, emiatt orvosi szaklapokban kezdtünk kutatni természetes daganatellenes szerek...
Raynaud-szindróma és zsibbadás mint...
Tisztelt Doktornő! Bal mellemben rosszindulatú folyamatra utaló jeleket találtak mammográfián, az emlő MR-nek ugyanez az eredménye, egy 20mm-es területen...
Tumormarkerek értelmezése
Tisztelt Főorvosnő! 20 éves fiam ügyében szeretnék kérdezni Öntől. Fiam 13 hónappal ezelőtt észlelt a mellkasán, a 3-as bordáján egy 2-2,5 cm-es csomót....
Emlőbiopszia, fájdalom