• Ferritin szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A vérvizsgálatomban a Ferritin szintje 293, a feltüntetett referencia maximum 120. A lelet semmi más eltérést nem mutat, viszont ez az érték már májusban is 230 volt. Mostanában a gyomromban érzek enyhe nyomást, fájdalmat nem. Mire utalhat ez a laborérték ? Aggódom, hogy azt olvastam, ez rákra is utalhat... Kérem szives válaszát.

        Dr. Baki Márta válasza a ferritin, daganatok, egyéb betegségek témában

        Tisztelt Asszonyom! A ferritin egy fehérje molekula, amely – a szervezetre egyébként káros – szabad vas ionokat megköti és szállítja a szervezetben. Emelkedhet fokozott vas bevitel mellett, ami lehet közvetlenül vas adásakor és/vagy egyéb növényi anyagokban lévő vas tartalom miatt. Fokozott lehet a szérum ferritin szint például nagy adag C-vitamin, Q10, zöld tea, stb…bevitel mellett is.Ezen kívül a ferritin megemelkedhet a szervezetben lévő gyulladások miatt. Ilyenkor egyéb gyulladásra utaló laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat javasolt elvégezni. A hosszan tartó gyulladásos betegségek megemelhetik ezt az értéket. Ide tartozik a bél egyes gyulladásos elváltozása vagy az ízületek gyulladása (reumatorid arthritis). A daganatos elváltozások között is gyulladásos jelek találhatók, így nagy valósínűséggel ilyenkor is magasabb értéket lehet mérni. A szérum ferritin szint esetleg a daganatos betegség nyomonkövetésére is alkalmas lehetne, de a fentiek alapján nagyon sok egyéb tényező is befolyásolja a mértékét, így rutinszerűen nem használjuk daganatos betegségek nyomonkövetésére. Feltételezhető, hogy az újabb daganatellenes készítmények, az ellenőrző pont gátlók (check point inhibitorok) is megemelhetik a ferritin szintet, tekintettel, hogy ott egy specifikus gyulladás zajlik le a daganat körül. A fentiek alapján is látható, hogy nagyon sok dolog emelheti meg a szérumban a ferritin szintet. Ezért javasolt ezeket végig nézni, hogy kizárjunk vagy megerősítsünk bizonyos elváltozásokat. Ezen kívül szakmai szabályok javasolják a különböző daganatoknál a szűrő vizsgálatok elvégzését. Az onkológiai egységek ezeket a vizsgálatokat el tudják végeztetni, figyelembeéve a beteg életkorát, rizikó faktorait, családi előfordulásokat, stb… Tisztelettel: dr.Baki Márta

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2019. október 11., 21:14; Megválaszolva: 2019. október 20., 06:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves doktor nő! Vastagbéltükrözés során egy 0,7 és egy 2.5 cm es polipt távolitottak el,s szövettanra küldték,aminek most jött meg az eredménye.Orvosi megbeszélésre csak 2 hét mulva megyek,de az hosszu idő,s addig is a véleményét...
        Édesanyám lassan 78 éves lesz. A lentiektől eltekintve egészséges, aktív, tevékeny, csak a magas vérnyomása miatt szed gyógyszert. Soha nem dohányzott. Időszakosan jelentkező, de 1 hónapon át nem szűnő köhögés miatt jutott el MRTG-re,...
        Tisztelt Főorvos Asszony! Édesapámnak most volt mellkas-has-kismedence CT vizsgálata. A mellkas lelettel kapcsolatban kérném segítségét, áttét lehet-e a 4 mm-es nem karakterizálható góc? 3 hónapja volt végbélműtéte daganat miatt, ez az...
        Tisztelt Főorvos Asszony! Édesapámnak 3 hónapja volt végbéldaganat miatt műtéte, ma volt CT-n, a tüdő, hasi rész rendben van, viszont a kismedencei eredményről szeretném kérdezni. Idézem a részt a leletből: "Rectumexstirpatio utáni...
        Kedves Doktornő ! Anyukámnak tüdő adenocarcinoma betegsége van. Szövettant nem tudtak venni,ezért luqoid biopszia történt,amelyből készült molekuláris diagnosztika : KRAS és EGFR vizsgálat,amely vad típusú gént tartalmazott. Azt szeretném...
        Tisztelt Főorvos Asszony! Meg szeretném kérdezni capecitabine tabletta mellett lehet szedni Legalon tablettát a máj védelme miatt? 5FU infuziós kemoterápiás kezelés mellett engedte a kezelő onkológus doktornő, de a tablettás kezelésnél nem...
        Apósom lelete! Mellkasi folyadék nem látható! Az aortaív alsó szélének magasságától kezdődően mediastinalis a egy kB. 3×7 cm keresztmetszetű lágyrész téri e követhető 6cm hosszan, amely VCI eredésénél ventralisan erőteljes benyomatot,...
        Üdvözlöm! Édesapámnál májusban rosszindulatú tüdődaganatot állapítottak meg, nem műthető. A tumor a tracheatól és a truncus pulmonalistól nem választható el. DAgamat típusa: NSCLC, ezen belül laphámcarcinoma az immunfenotípus alapján....
        Tisztelt Doktornő! Az anyukám tüdőrák kezelése 8 db kemoterápia után immunterápiás kezeléssel folytatódik. Az immunterápia mellékhatásairól szeretnék picit többet tudni, hogy mire, milyen tünetekre kell figyelni? Anyukám kezelőorvosa...
        A vérvizsgálatomban a Ferritin szintje 293, a feltüntetett referencia maximum 120. A lelet semmi más eltérést nem mutat, viszont ez az érték már májusban is 230 volt. Mostanában a gyomromban érzek enyhe nyomást, fájdalmat nem. Mire utalhat ez...