Genetikai szűrés családtagoknak

Amennyiben a szülőnél rákot diagnosztizáltak, akkor a gyermekét milyen módszerrel érdemes kivizsgálni, hogy van-e genetikai hajlam nála a rákra? Ez függhet a diagnosztizált rák típusától? Vastagbél- és tüdőrák esete érdekelne.

Dr. Baki Márta válasza öröklődés témában

Tisztelt Asszonyom!

Jelen tudásunk alapján a rosszindulatú daganatok kb. 5-10 %-a öröklődő, s ennél kissé nagyobb arányban találhatók az un. családi (familiáris) daganatok. Első sorban azt kell tudnunk, hogy a szülőnek milyen típusú daganata van/volt, ill. a családban milyen daganatok fordultak elő, s azokat hány éves korban fedezték föl. A részletes családi adatok feldolgozása után érdemes genetikai vizsgálatot végezni a betegnél, s ha ott találnak valamilyen eltérést, akkor a család többi tagjánál is lehet keresni ezt a genetikai károsodást. Amennyiben a családtagoknál is kimutatható valamilyen eltérés, de náluk nem diagnosztizáltak daganatot, akkor különböző – nemzetközileg is elfogadott – tanácsokat, követést javasolt végezni.

A vastagbél daganatoknál nagyobb arányban találtak genetikai eltérést, de néhány tüdő daganat esetén is felmerülhet az öröklődési hajlam.

A fentiekben vázolt lépéseket érdemes megtenni szükség esetén. A daganatos beteg kezelő orvosával a részletes eljárást javasolt megbeszélni.

Tisztelettel: dr. Baki Márta

Kérdés: 2019. április 12., 11:06; Megválaszolva: 2019. április 16., 07:32
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Örökletes betegségek.
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! A családomban az egyik nagyszülőm (nagyapám) már egészen fiatal korától kezdve folyamatosan beteg volt.Először...
Lelet éretelmezés
Daganatos betegseg
Méhtestrák kiújulás
Duzzanat a lábszáron
Kedves Doktornő Mindkét lábszáramon a sípcsont mellett észrevettem egy-egy duzzanatot, ugyanott vannak, annyi különbséggel, hogy az egyik puhább...