Laphámcarcinoma

Tisztelt Doktorő! Kérem, hogy az alább bemásolt szövettani leletet segítsen értelmezni, mi következhet ebből, kell-e azonnal további vizsgálatokat végezni, vagy indokolt-e egyéb kezelés most vagy később. MEDSERV Egészségügyi Kft. Szövettani lelet Naplószám: Név: Lakcím: Szül. idő: 1956-07-02 TAJ szám: Naplószám: Beküldő intézet: Duna Medical Center Beküldő orvos: Anyja neve: Vizsgálati anyag: Mellkas jobb oldaláról basalioma eltávolítása Klinikai diagnózis: Érkezés dátuma: 2018-02-28 Indítás időpontja: 2018-03-01 Makroszkópos leírás: 22x10 mm-es babérlevél alakú bőrkimetszés felszíne szürkésbarna szemölcsös és az egyik resectios szélhez közelebb egy 5 mm legnagyobb átm. felszínből 3-4 mm-re előemelkedő halványbarna szemölcsös képlettel. 5 db egész Mikroszkópos leírás: Mellkas jobb oldaláról származó teljes egészében földolgozott bőrrészlet. Mikroszkóposan bőrrészlet centrális területén a hám kiszélesedett, papillarisalt, teljes vastagságára terjedően a sejtek orientációja zavart, a sejtek megnagyobbodott, atypusos maggal, széles eosinophil cytoplasmával rendelkeznek, osztódó alakok és dyskeratocyták minden rétegben megfigyelhetők. Az elváltozás centrumában a papillarisaltság igen kifejezett, erősen hyperkeratoticus, hyper-parakeratoticus elváltozásnak felel meg. Egyértelmű invázió a vizsgált síkokban nem látható. Az elváltozás alatt chronicus lobsejtes, lichenoid jellegű lobsejtes beszűrődés van. A legközelebbi széli resectios vonal 1.2 mm. BNO: D0490, SNOMED: 80702, Diagnózis /Vélemény: Mellkas jobb oldaláról származó bőrrészlet. Hypertrophias, hyperkeratoticus in situ laphámcarcinoma, Morbus Bowen a bőrben. Lelet kelte: 2018-03-09

Dr. Baki Márta válasza Bőrdaganat témában

Tisztelt Uram!

Az eljuttatott szövettani leírás és eredmény alapján ezzel kapcsolatban további teendő nincs abban az esetben, ha egy éven keresztül körülbelül 3-4 havonta tudja ellenőriztetni a műtéti területet. Abban az esetben, ha ez nem lehetséges, akkor esetleg felmerül, hogy még egy operációval a műtét helyét megnagyobbítsák, mert az eltérés nagyon közel volt a sebészi szélhez. A szövettan egyértelműen nem volt rosszindulatú, csak ha így hagyták volna, akkor válhatott volna azzá. Javaslom még, hogy bőrét bőrgyógyász vizsgálja meg, hogy egyéb eltérést talál-e valahol. Bőrgyógyászati vizsgálatot az Ön esetében a továbbiakban évente egyszer javasolt végezni. Ezen kívül a tűző napfény kerülése szükséges, ill. fényvédők használata.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2018. április 10., 12:52; Megválaszolva: 2018. április 11., 06:26
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Kórszövettani lelet
Két anyajegyeltávolítás hátról.Szövetten: I: Dg: Carcinoma basocellulare superficiale multicentrikum. Kimetszés az épből történt. II.Dg:...
Hogyan értelmezzük a leletet?
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Apósom szövettani leletén a leírás a következő: " 25x15x10mm-es szürkésfehér, egyenetlen felszínű, részben...
Hisztológiai vizsgálat
Szép napot! Egy kis “nyugtatást” szeretnék kérni. Még április elején volt egy epilepszia rohamom, rohammentő majd kiderült hogy van egy jó...
Csontáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál 2020 szeptemberében vizsgálatok során kiderült, hogy daganat van a veséjében és a prosztatában. A prosztatát...
Vastagbélrák kezelése