Kórszövettani lelet

Két anyajegyeltávolítás hátról.Szövetten: I: Dg: Carcinoma basocellulare superficiale multicentrikum. Kimetszés az épből történt. II.Dg: Neurofibroma.Kimetszése a basalis irányban nem történt meg az épből.IHC vizsgálattal daganatsejtek S100 pozitívak, CD68 negatívak, mely a fenti diagnózist támasztják alá. Diagnózis: C4450 a törzs bőrének roszindulatú daganata, D2350 a törzs bőrének jóindulatú daganata. Kérdésem: A neurófibromát vágassam ki mélyebben, nagyobb átmérővel - vagy ne foglalkozzak vele, mit jelent ez a S100 pozitív? Köszönettel várom mielőbbi válaszát.

Dr. Baki Márta válasza bőrdaganat témában

Tisztelt Hölgyem!

A hátáról eltávolított egyik képlet miatt – carcinoma basocellulare – mindenképpen indokolt az első évben fél évente s utána évente bőrgyógyászati vizsgálat. Az idegszálak jóindulatú daganata a neurofibroma. Abban az esetben, ha nem az épben történt az elváltozás, akkor vagy 3-4 havonta ellenőrzés és kiújulás esetén nagyobb sebzés mellett végzett műtét javasolt. A másik megoldás, hogy a meglévő szövettani eredmény alapján nagyobb és mélyebb metszést ejtenek. Akkor a fent javasolt ellenőrzéseken lehet ritkitani.

Az S100 anyag jelenléte jelen esetben arra utal, hogy az elváltozás idegszál eredetű volt, s a szövettani alcsoport beosztást segítette elő a kimutatása. További S100 meghatározás nem szükséges panaszmentes esetben.

Tisztelettel:

dr.Baki Márta

Kérdés: 2018. február 26., 18:23; Megválaszolva: 2018. február 28., 17:09

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Laphámcarcinoma
Tisztelt Doktorő! Kérem, hogy az alább bemásolt szövettani leletet segítsen értelmezni, mi következhet ebből, kell-e azonnal további...
Hogyan értelmezzük a leletet?
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Apósom szövettani leletén a leírás a következő: " 25x15x10mm-es szürkésfehér, egyenetlen felszínű, részben...
BRAF: pozitív vagy negatív?
Kedves Doktornő! Nemrég írtam Önnek "melanoma esetleges áttéttel" címmel kérdést. Azt szeretném még kérdezni, hogy áttétes melanománál (akár...
Melanoma esetleges áttéttel
Kedves Doktornő! Igyekszem rövid lenni. A feleségemnek (45 éves) tavaly áprilisban leszedtek a jobb combjának hátuljaról egy kifekélyesedett...
Biopszia eredménye
Szeretném megkérdezni,a diagnózist a leletemről. Köszönöm