Az angioszarkómát túl lehet élni?

Tisztelt Doktornő/Úr! Édésanyámnál 3 év angioszarkómát diagnosztizáltak, az előtte 8 évvel kapott sugárkezelés miatt (akkoriban emlőrák). 3 évvel ezelőtt masztemtómiát végeztek rajta az Angioszarkóma miatt, melynek eredménye jónak számított, más kezelésre nem volt szükség, az orvos szavaival élve, a lehető leghamarabb vették észre az angioszarkómát és sehol máshol nem találtak áttétet, miután a levágott emlőt átvizsgálták. Ez 3 éve volt, azóta panasz és tünetmentes. A kérdésem az lenne, hogy az Angioszarkóma biztosan ki fog alakulni nála újra, vagy esetleg van valamennyi esélye annak-mégha nagyon kevés is-hogy nem? Válaszát előre is köszönöm szépen.

Dr. Baki Márta válasza angiosarcoma témában

Tisztelt Asszonyom! Az emlő daganatok sebészi ellátása után, abban az esetben, ha az egész emlőt nem távolították el, az esetek legnagyobb többségében sugárkezelés indokolt. Legalább egy évtizede ismert, hogy az ilyenkor alkalmazott sugárterápia nem csak a helyi kiújulást, de a távoli áttétek megjelenését is csökkenti, a betegek túlélését pedig növeli. A komplex onkoterápia után a betegek több évtizedig is élnek, s akkor másodlagos daganatok kialakulására is lehet számítani. Ezek főleg az ellenoldali emlőben, a tüdőben egyéb lágyrészekben fordulnak elő, ill. vérképző szervi másodlagos daganatokat is felfedeznek. Nagy ritkán az emlő sugárkezelése után több évvel angioszarkóma is kialakulhat a besugárzott emlőben. Ekkor az emlő teljes eltávolítása válik szükségessé. A betegek túlélése nagyban függ attól, hogy az angioszarkóma daganatot teljes mértékben el tudták-e távolítani ill. a sejtek különbözőségétől (grade). Irodalmi adatok alapján az alacsony gradusu angioszarkómás betegek 5 éves túlélése közel 90 %-os volt. Ennek alapján a válaszom a feltett kérdésére: „Az angioszarkómát túl lehet élni? ” a válaszom: nagy valószínűséggel igen. Természetesen további rendszeres onkológiai ellenőrzést javaslok. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2018. január 28.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Az Angioszarkóma nyomásra halványodik?
Tisztelt doktor Úr/Nő! Kérdésem az lenne, hogy a bőrben/bőrön megjelenő angioszarkóma elhalványul nyomásra? Például, mint egyes kiütések ha az ujjunkat...
Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...
Tumormarker Ca72-4
Uzemorvosi éves laborvizsgálatnal a tumormarker érték magasabb lett. Tüneteim jelenleg nincsenek. Kérdésem az lenne, hogy ez utale daganatos megbetegedésre....