Radio-kemoterapia

Tisztelt Főorvosnő! Váltottunk már levelet mandula laphám cc. ügyében. Az MR-en jelzett nyirokcsomo ugyanazon az oldalon van melyen a beteg garatmandula volt. Aspirációs cytológiai, mintavétel történt, eredményünk még nincs. Az onkológusok egyértelműen áttétnek minősitik az eredmény hiányában is. radio-kemoterápiát terveznek május 24-től elő van jegyezve. Sajnos az idő elég kevésnek bizonyult, amit a két onkológussal eltöltöttünk, és sajnos még maradtak kérdőjelek. Jól értelmezem az előző válaszából, hogy a kemoterápia csak 2 alkalom (ez a két alkalom 1-1 palack infúzió) az első és az 5. héten 1-1 napon? Ha az aspirációs citológia eredménye nem igazolja a daganat áttétet, akkor változtathatnak a terápiás protokolon? Ilyen esetben a beültetett sugárforrást (brachyterapia) szokták e alkalmazni, mivel azt olvastam, hogy kevesebb a mellékhatása, mint a külső sugárzásnak. A külső sugárkezelés érintheti az esetleges áttétes nyirokcsomót, csak a sugár, hatással lehet rá? A fiam kicsit (nagyon) megijedt és fél a kezelésektől. Fáj a nyakcsigolyája, lehet e ez egy áttét, vagy következmény, vagy talán csak a stress miatt vannak nyaki fájdalmai? Az MR a nyelvgyöknél lévő elváltozásokat kimutathatja e, vagy csak a nyirokcsomó elváltozások jöhetnek szóba az MRnél? A mandulaműtétnél történő vérzéssel történhetett e dagant szóródása? A radio-kemoterápiável sikerül, az esetleges nyirokcsomó áttétet elpusztitani? Akkor nem lesz szükség a nyirokcsomó eltávolításra? Nagyon köszönöm a türelmét és válaszát.

Dr. Tóth Judit válasza mandula témában

Kedves Kérdező! Nagyon sok kérdést tesz föl, amiknek csupán egy részére tudok válaszolni. Nem is tartom célszerűnek, hogy ezeket a kérdéseket nekem teszik fel, hiszen a kezelés során fontos lenne kialakítani egy bizalmi viszonyt az onkológusával és megbízni az ő döntéseiben. Persze, lehet gondolkodni azon, hogy "szóródhat e" a daganat, miért nem brachyterápia, stb, de azt gondolom, hogy sem az internet, sem az én segítségemmel nem fogják olyan mélységig átlátni a dolgokat, ahogyan egy kezelőorvos teszi azt.Ő lát minden adatot, ő vállalja fel a döntéseket, ő fog segíteni a mellékhatások kezelésénél...fontos tehát, hogy bízzanak benne. Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológia, belgyógyászat
Megválaszolva: 2016. május 29.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Torokmandula elváltozás
Tisztelt Doktor Úr! A tegnapi nap folyamán fül-orr-gégészeti vizsgálaton jártam. A vizsgálatot követően a leletemre a következő került "Grade 2 heges...
Tüszős mandulagyulladás láz nélkül?
Jó napot kívánok! Tanácsát szeretném kérni, tüszős mandulagyulladást állapotot meg a házi orvosom, nem fáj a torkom, nincs lázam, de viszont a mandulam...
Rendszeres tüszős gyulladás,mandulakő,...
Tisztelt Doktor Úr! Azzal kapcsolatban írnék, hogy nekem gyakorlatilag 11-12 éves korom óta szinte minden évben begyullad a mandulám tüszősen, volt rá példa...
Gyermek, mandulakő
Kedves Dr.Úr! Kisfiam 5 éves.A napokban mindkét oldalt fehér, lerakódásnak tűnő, laikuskunként mandulakőnek nézem. 1x volt már neki 1 éve, de az csak 1 darab...
Mandula megnagyoboddas
Üdvözlöm! A kérdésem az lenne, hogy a bal oldali mandulám meg van nagyobbodva időnként fehéres sárgás folyadék ürül belőle lázam nincs ha beteg vagyok szinte...
Lelet értelmezés
Kedves Doktor Úr! Mandulagyulladás után torokleoltás történt, az eredményt szeretném ha értékelné. Torokváladék tenyésztése Eredmény: Az eredmény kiadva:...