radio-kemoterapia

Tisztelt Főorvosnő! Váltottunk már levelet mandula laphám cc. ügyében. Az MR-en jelzett nyirokcsomo ugyanazon az oldalon van melyen a beteg garatmandula volt. Aspirációs cytológiai mintavétel történt, eredményünk még nincs. Az onkológusok egyértelműen áttétnek minősitik az eredmény hiányában is. radio-kemoterápiát terveznek május 24-től elő van jegyezve. Sajnos az idő elég kevésnek bizonyult amit a két onkológussal eltöltöttünk, és sajnos még maradtak kérdőjelek. Jól értelmezem az előző válaszából, hogy a kemoterápia csak 2 alkalom (ez a két alkalom 1-1 palack infúzió) az első és az 5. héten 1-1 napon? Ha az aspirációs citológia eredménye nem igazolja a daganat áttétet, akkor változtathatnak a terápiás protokolon? Ilyen esetben a beültetett sugárforrást (brachyterapia) szokták e alkalmazni, mivel azt olvastam, hogy kevesebb a mellékhatása mint a külső sugárzásnak. A külső sugárkezelés érintheti az esetleges áttétes nyirokcsomót, csak a sugár, hatással lehet rá? A fiam kicsit (nagyon) megijedt és fél a kezelésektől. Fáj a nyakcsigolyája, lehet e ez egy áttét, vagy következmény, vagy talán csak a stress miatt vannak nyaki fájdalmai? Az MR a nyelvgyöknél lévő elváltozásokat kimutathatja e, vagy csak a nyirokcsomó elváltozások jöhetnek szóba az MRnél? A mandulaműtétnél történő vérzéssel történhetett e dagant szóródása? A radio-kemoterápiável sikerül, az esetleges nyirokcsomó áttétet elpusztitani? Akkor nem lesz szükség a nyirokcsomó eltávolításra? Nagyon köszönöm a türelmét és válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza mandula témában

Kedves Kérdező!

Nagyon sok kérdést tesz föl, amiknek csupán egy részére tudok válaszolni.Nem is tartom célszerűnek, hogy ezeket a kérdéseket nekem teszik fel, hiszen a kezelés során fontos lenne kialakítani egy bizalmi viszonyt az onkológusával és megbízni az ő döntéseiben.

Persze, lehet gondolkodni azon, hogy "szóródhat e" a daganat, miért nem brachyterápia, stb, de azt gondolom, hogy sem az internet, sem az én segítségemmel nem fogják olyan mélységig átlátni a dolgokat, ahogyan egy kezelőorvos teszi azt.Ő lát minden adatot, ő vállalja fel a döntéseket, ő fog segíteni a mellékhatások kezelésénél.....fontos tehát, hogy bízzanak benne.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. május 12., 21:32; Megválaszolva: 2016. május 29., 19:33
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Rákkeltő légszennyező anyagokkal...
Tisztelt Doktornő! Hat hónapon keresztül dolgoztam perklóretilénnel. És még fogok, ha megoldják a karbantartást, bár váltáson gondolkozom! A...
Állandósult nyaki fájdalom
31 éves, férfi vagyok. 173 cm és 95 kiló. Alkoholt fogyasztok és dohányzok is. Közel egy éve kezdődött panaszaim: nyaki merevség, regglei...
Méhtestrák áttét
Érdeklődés a lehetőségekről