Áttét a nyirokcsomóban

2000-ben kivették a jobb felső tüdőlebenyt, amelyben a tumor elsősorban nagysejtes carcinoma világos sejtes alcsoportjában tartozó tumor volt, amely adenocarcinoma komponenst is tartalmazott. 10 évvel később, nagy valószínűséggel ez a komponens adott áttétet a nyirokcsomókba (mediastinum, clavicum, axilla és nyak) . Ezek az áttétes nyirokcsomók a kemó- és sugárterápia hatására jelentős mértékben csökkentek, ill. a mediastinumból el is tűntek. A kezelés után kb. 8 hónappal növekedésnek indultak. Ekkor Tarceva kezelést indítottak. A két éves kezelést folyamán a kulcscsont környéki nyirokcsomók tovább növekedtek. Nyomásra fájdalmasak és a fájdalom a vállba és a felső karba is kisugárzik. A legutóbbi UH-vizsgálat két nyirokcsomónál tokáttörés jeleit mutatta. A nyálmirigy alatt új nyirokcsomó-megnagyobbodás jelentkezett. Az abból vett szövetminta malignus epithelialis tumor nyirokcsomó metastatisára utaló képet mutat. A Tarcevát leállítják, helyette valamilyen kemoterápiát terveznek. A kérdéseim: 1. A tokáttörést mutató két nyirokcsomó mit okozhat? 2 Sebészi úton el lehet-e ezeket távolítani, az egyik ugyanis már elnyomta a helyéről a nyaki vénát? Köszönettel

Dr. Tóth Judit válasza nyaki nyirokcsomó áttét témában

Kedves Kérdező!

A nyirokcsomó tokáttörése azt jelenti, hogy a daganat a környezetére ráterjedhet és emiatt azzal összekapaszkodhat. Ilyenkor a radikális eltávolítás lehetősége kétséges.

Feltehetően ezért nem javasolták a műtétet. A nyaki erek kompressziója komoly problémát okozhat a későbbiekben. Ha a kemoterápia nem segít, szóba jöhet a sugárkezelés is erre a területre.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. január 27., 07:23; Megválaszolva: 2016. január 31., 13:16
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?
Fájdalomcsillapítás