Rákkeltő mogyoró?

Tisztelt Doktornő, szeretem a mogyorót, rendszeresen fogyasztom, általában héj nélküli formában, de néha héjas földimogyorót is fogyasztok. Valamelyik éjszaja volt otthon a közértben vásárolt Spar Budget héjas földimogyoró. Nem tudtam aludni, és kibontottam a sötétben, de a villanyt nem akartam feloltani, ne ébredejek fel teljesen. Megettem mondjuk 15 dekát, és éreztem, hogy volt köztük egy keserű darab mogyoró. Tapasztalatból tudom, hogy ez elfeketedett darab. Nem köptem ki, megrágtam, és lenyeltem. Később kiváncsiság kedvéért megnéztem, mitől feketedik el a mogyoró. És azt olvastam az interneten, hogy az aflatoxin nevű erősen rákkeltő, májkárositó hatású gomba fertőzi a mogyorót, ettől feketedhetett el a mogyoró. Azt is olvastam, hogy a rákkeltő hatás évekkel később jöhet csak elő. Ön szerint én most akkor rákot kaphattam? Vagy 1 db mogyoró, ha aflatoxinnal fertőzött, akkor az még nem okoz rákot? Évente egyszer, kétszer előfordulhat, hogy véletlenül megeszek 1 db fekete mogyorót. Válaszát előre is köszönöm! üdvözlettel

Dr. Tóth Judit válasza aflatoxin témában

Kedves Kérdező!

Véleményem szerint ez inkább avas mogyoró lehetett, mivel a magas olajtartalma miatt nagyon hamar képes avasodni. Ennek az íze szerintem savanykás-keserű.Jellegzetes szagú.

Az aflatoxin termelődéséhez gombafertőződés szükséges.Tudomásom szerint ezt a megelőzést komoly élelmiszerbiztonsági előírásokkal szabályozzák.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. január 21., 04:45; Megválaszolva: 2016. január 25., 08:49
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?
Fájdalomcsillapítás
Nemrég megjelent mellbimbó csomó
Tisztelt Doktornő, 1-2 hete egy kis dudor jelent meg a mellbimbómon, ami eddig nem volt ott. Valószínűleg semmi komoly, de nem hagy nyugodni a dolog....