mell mütét után nyirok van a mellben

T. Doktornő. Szeretnék választ kapni a következő kérdésémre: több mint egy éve rosszindulatu csomot találtak a jobb mellemben./ egy és negyed éve/ Mindent végig csináltam, mütét, kemoterápia és sugárkezelés.10 db nyirokcsomot távolitottak el, egyben volt áttét. Az utolsó szemig minden gyógyszert beszedtem, jelenleg Letrovena 2.5 mg gyógyszert szedek. Az a gondom, hogy a mellem tőlem teljesen függetlenül meg-meg duzzad.Nem fáj, inkább kellemetlennek mondanám. Vörös csikok vannak rajta, az emlő centrum szerint mütét és irradiato utáni állapot, a hegvonalban minimális seroma még megfigyelhető, és a bőr még oedemas. Kóros körülirt képlet nem detektálható.Gondoltam idő kell, hogy minden helyre jöjjön, de már nagyon hosszu nekem. Kell-e félnem, hogy baj van jelenleg, mit kell tennem, hogy vissza álljon a régi állapot? És miért van elszineződve, konkrétan elsápadva a mellbimbó? Egyébbként jól érzem magam, kicsit ugyan kevesebb a fizikai erőm, de ezt betudom a kezeléseknek, meg a koromnak.

Dr. Tóth Judit válasza emlőduzzanat témában

Kedves Kérdező!

A sugárkezelés után az operált emlő, főleg ha a nyirokcsomók eltávolítása is szükséges volt gyakran vizenyősen duzzadt, vörös. Ha nagyon feszül az emlő láttam már "sápadtabb" emlőbimbót. Fontos a rendszeres kontroll, de ha nem találtak eltérést, ez megnyugtató. Érdemes a nyirok-tornát rendszeresen végezni, alátámasztani az emlőt, de vigyázni arra is, hogy ne nyomja össze a melltartó.

Az 1-1, 5 évig tartó hasonló állapot elég gyakran előfordul, de láttam beteget, akinél több évig is eltartott a folyamat.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. január 13., 09:46; Megválaszolva: 2016. január 17., 14:31
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Szövettan értelmezése
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?