Hasnyálmirigy daganat-e?

Tisztelt Doktornő! Édesanyámat a háziorvos egy teljes vérkép vizsgálatra küldte el, melynél 2 érték nagyon kiemelkedő. GGT: 841 és Alkalikus-foszfatáz: 463. Továbbküldtek has és kismedence CT-re melynek az eredménye a következő: "Máj kissé megnagyobbodott, homogén szerkezetű. Intrahepaticus epeutak kissé tgabbak. Epehólyag tágabb, septált, az extrahepaticus epeutak is tágabbak. A choledocus distalis szakaszban intraluminalisan egy kb 8mm-es, hyperdensebb terime látható. A pancreas faroknak megfelelően egy kb 3x4, 5 cm-es, hyperdens terime ábrázolodott, amely kontrasztanyag adását erősítést mutat. A terime a lép erekkel összefüggést mutat. A ductus Wirsungianus nem tágabb. A lép norm. nagyságú, homogén. A vesék norm. nagyságúak, helyzetűek és szerkezetűek. A jobb vese felső pólusában medialisan kb 5 cm-es, valamint mindkét vesében néhány 8-10 mm-es cysta látható. A nagyerek mentén megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. Vélemény: Tágult extra- és intrahepatikus epeutak. A choledochus distalis szakaszán intraluminalisan látott képlet megfelelhet kőnek, de térfoglalás sem zárható ki. A pancreas farokkal összefüggő messzes terime. Cystae renis l.u.". Szeretném a véleményét kérni, hogy ez hasnyálmirigy daganat vagy nem. Eddig senki nem mondta ki hogy az vagy nem az, de kíváncsi lennék az Ön véleményére is. Édesanyám 66 éves. Magas vérnyomásra gyógyszert szed. Sok cikket olvastunk és már képtelenek vagyunk eligazodni, hogy most mi lehet és nagyon kétségbe vagyunk esve. Nyár végén volt nála egy fogyás amire felfigyeltünk és aggódni kezdtünk. Nem panaszkodik hogy rosszul érezné magát. Tény hogy édesanyám túlsúlyos. Várom véleményét! Üdvözlettel: Attila

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza emelkedett májenzimek témában

Kedves kérdező!

A CT alapján nem lehet sem egyik, sem másik irányba döntést hozni.

A radiológus "szemére" tudok támaszkodni, aki kőnek megfelelő képletet látott az epeutakban. Ha tágultabb az epeut, tovább kell lépni. Egy egyszerű kő is jelenthet gondot a későbbiekben, hiszen nem engedi az epét kiürülni. Sajnos a daganat lehetősége is felmerül, ami további vizsgálatokat tesz szükségessé. Még az sem kizárt, hogy a műtét szükséges.

Az életkora és a túlsúly sem akadály, odafigyelést igényel csupán.További vizsgálatokra belgyógyászati osztályon jelentkezzen.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. december 11., 20:09; Megválaszolva: 2015. december 14., 13:47
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Magas CA 125
Műtét lehetséges-e
Hasnyálmirigyrák öröklődése...
Posta covid fertőzés okozhat orrban...
2020 őszén testvérem 20 éves fia szaglás vezetéssel járó covid fertőzésen eset át azóta nincs szaglása jobb oldali orrnyilásában nem működik....