• Vastagbél műtét utáni étkezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 5 évvel ezelőtt átestem egy vastagbél műtéten kemóval sugárral stb. 5 évig tünetmentes voltam és most kijött egy kezdődő rosszindulatu daganat a vastagbél és vékonybél találkozásánál tehát nem ott ahol először műtöttek. A műtét során 40 cm-es részt eltávolítottak kb 8 hete volt a műtét minden rendeben.Utókezelésre nem került sor.Szövettan:(grade II, Stádium:pT2NO, Dukes A, MAC B1) Nyirokcsomó státusz: 0/14 Érinvasio nem látható. Sorvadt appendix. Kérdésem: étkezéssel kapcsolatos. Milyen ételeket fogyasszak? milyen vitaminokat szedjek ( nem szeretnék összevissza szedni mindent) ajánlgatnak fehérje port stb, sajna fogytam is tehát a táplálkozásra szükségem lenne.Italok vonatkozásában is kérném tanácsát. Fáradozását előre is köszönöm.

        Irinyi-Barta Tünde válasza a Étrend témában

        Kedves Kérdező! Étrendjét tekintve biztosan elmondták Önnek, hogy legyen energiában és fehérjében gazdag, hiszen ettől kap újra erőre szervezete. A fehérjeport ezért ajánlhatták az Ön számára. Feltétlenül egyeztessen erről kezelőorvosával, hogy mi az, amit meg tud enni, és mekkora mennyiséget, mert ha úgy ítéli, írhat fel Önnek vényköteles iható tápszert (pl. Nutridrink), amely könnyen fogyasztható formában pótolja a szükséges tápanyagokat. Ételek és italok tekintetében minden ajánlott, amit képes elfogyasztani, ez nagyon egyén-, és ízlésfüggő. Alapvetően legyen rostban gazdag az étrendje, fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt, akár nyersen, főzve, párolva, főzelék és leves formájában, kompótként, stb. A puffasztó zöldségeket (pl. káposzta, karfiol, zöldpaprika, retek), és a hüvelyeseket (pl. szárazbab, lencse) kerülje. Gabonafélék közül inkább a teljes kiőrlésűeket válassza, amelyek nagyobb teltségérzetet okoznak, és kevesebb egyszerű szénhidrátot tartalmaznak. Húsok közül elsősorban a sovány fehérhúsok ajánlottak, például baromfihúsok bőr nélkül. Kerülje a feldolgozott húsárukat, pl. konzervek, felvágottak, szalámifélék, mert ezek nitritet és nitrátot tartalmaznak. Halat is fogyasszon rendszeresen, ha szereti és kívánja. Az italok tekintetében fogyaszthatja a vizet, teákat, natur gyümölcsleveket, de kerülje a cukrozott, szénsavas üdítőitalokat, szörpöket. Vitaminkészítmények közül azt válassza, amelyet kezelőorvosa tanácsol Önnek, de mindenképpen tartalmazzon antioxidánsokat (pl. C- és E-vitamin), szelént, cinket, valamint magnéziumot. Bélrendszerét ne terhelje egyszerre nagy mennyiségű étellel, inkább többször egyen egy nap, kis adagokat. Jó egészséget kívánok: Irinyi-Barta Tünde


        Irinyi-Barta Tünde
        okleveles táplálkozástudományi szakember Tőle szeretnék kérdezni

         Irinyi-Barta Tünde
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. november 22., 17:17; Megválaszolva: 2015. november 24., 09:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: