Hasnyálmirigy-farok operálhatatlansága

Tisztelt Doktornő! Hasnyálmirigyem farki részén kalcifikálódott tumort diagnosztizáltak hasi feltáró-műtét után. Sajnos, a tervezett farok rész eltávolítását a sebészorvosom nem tudta megvalósítani, mert a farok hozzátapadt (hozzánőtt? ) egy érhez. Visszazárta a hasamat, és 3 hét múlva, febr. végén kell mennem az első onkológiai megbeszélésre, ill. kemo-sugárterápiára. Három ilyen egymást követő kemoterápiás kezelés után várhatóan annyira összezsugorodhat a tumor, hogy le lehet vágni a hasnym.farok részét. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint van-e remény arra, hogy ez a nagyon kemény (kalcifikálódott) tumor össze tud zsugorodni annyira, hogy a tervezett hasnym.farok rezekciót el lehet végezni? Csatoltan elküldöm a zárójelentés idevonatkozó részét. Válaszát nagyon várom, előre is nagyon köszönöm a segítségét. Üdvözlettel egy nagyon kétségbeesett, aggódó férfi beteg

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza hasnyálmirigydaganat témában

Kedves Kérdező!

Sajnos nem tudok válaszolni a kérdésére, mert a kezelésre adott eredmény nagyban függ pl. a szövettani típustól, attól, hogy milyen ütemben és dózisban sikerül a kezelést kivitelezni. A "kalcifikálódott" tulajdonság nem jelent rosszat, sőt, bizonyos könnyebben kezelhető formákra egyenesen jellemző is lehet, de pillanatnyilag szövettani eredmény nélkül csak találgatunk......

Fontos, hogyan reagál a daganat az első 2-3 hónapos terápiára, ebből az eredményből már jobban lehet következtetni a várható későbbi eredményekre.

Sok sikert és jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. február 19., 10:46; Megválaszolva: 2015. február 19., 20:32
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt