Mellrák vagy nem?

Tisztelt Doktornő! Tavaly szeptemberben voltam mammográfia vizsgálton, amelynek eredménye-a mellkasfal közelében az emlő-axilla átmenet magasságában lévő jobb oldalon 10 mm-es a bal oldalon 15-18 mm-es körülít lágyrészképlet részlegesen sejthető. Malignitásra utaló rtg. jel nem látható, UH vizsgálat javasolt. Az UH vizsgálat eredménye: A jobb emlő-axilla közeli lágyrészképlet 9 mm-es lapos folyadéktartalmú képlet. Abal oldali emő-axilla átmenetben kóros képlet nem differeciálható de a mamilla mögött néhány mastopathis kis cysta ábrázolódik. UH vizsgálattal nem differenciálható képlet MR javasolt. AZ MR lelete: A jobb emlőben a felső-külső quadránsban az UH-val megegyezően egy folyadéktartó képlet. A bal oldalon a mamographián leírt elváltozás a belső sectorok határának közelében kb.10 óránál látható egy kontraszthalmozó 10-14 mm-es képlet. Malignitásra utaló jel nincs UH vizsgálat javasolt. Az UH lelet: A jobb oldali folyadéktartalmú képlet nem változott. A bal oldalon a mammographian a mamillától mediálisan leírt.mérs.kontraszthalmozást mutató képlet nem differenciálható A bal emlő-axilla átmenetben echodús, lapos max.20-23 mm-es nyirok csomó. Vél: Kontroll MR mammographia javasolt az UH vizsgálattal nem differenciálható bal oldali képlet miatt.Fél év múlva. Elvittem a leleteket a nőgyógyászomhoz aki nyugtatott, hogy nincs semmi kóros. Nekem a bal mellem már évtizedek óta érzékeny és néha fáj.Rendszeresen járok rák szűrésre, önvizsgálattal sem éreztem semmi csomót.Cataflánt írt fel és borogassam. Fél év az nagy idő és ha az a csomó-amit én is láttam a mammographia képen-nőni fog. és mégsem ártalmatlan csomó? Nem tudom mit tegyek. Kérem adjon valamilyen tanácsot, útmutatást. Előre is nagyon köszönöm: Seresné.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza emlődiagnosztika témában

Kedves Kérdező!

Nagyon nehéz válaszolni. A leírás alapján is van a bal emlőben egy "terület+nyirokcsomó", melynek a radiológus javasolta a követését.

Az onkológián belül elfogadott dolog, hogy bizonytalanság esetén másik szakember véleményét is kikérik a betegek. Ha megegyezik, megnyugszunk, ha nem egyezik elgondolkodunk rajta. Ez azért is fontos, mert nagy a tét, komoly dolgokról döntünk, mondhatnám "több szem többet lát"........

Én magam nem vagyok járatos a diagnosztikában, de tudok javasolni központokat, ahol jelentkezhet. Bizonytalan esetben mintavétel dönthet szinte 100 % biztonsággal a képlet tulajdonságairól.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. február 07., 17:20; Megválaszolva: 2015. február 07., 17:50
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések
5év alatt 6mellkas CT