Csontszintézis vizsgálat

Tisztelt Dr. Tóth Judit! Anyósom (76 éves, állandó kíséretre szorul) -akivel egy háztartásban élek- rákbeteg. Herceptin terápiát kap (április végéig) , és meghatározott időpontokban csontszintézis vizsgálatot végeznek nála, intravénás izotóp beadásával (bízom benne, hogy jól írom a szakszavakat) . Március végén, április elején lombik programban fogok részt venni, anyósomnak március közepén van a következő ilyen vizsgálat. Szeretném megkérdezni, hogy nem veszélyes-e a sugárzás rám, illetve a leendő babára nézve, vagy inkább töltsünk külön valamennyi időt a vizsgálat után? Ha veszélyes, mennyi időt ajánlatos külön töltenünk? Sajnos novemberben elvetéltem, mert megállt a babánk szíve. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy nem befolyásolta-e az eseményeket az, hogy 3 hetente látogatjuk az OOI-t. Válaszát előre is köszönöm! Csilla

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza csontizotóp vizsgálat témában

Kedves Csilla!

A csontizotóp vizsgálat valóban sugárzó izotópos kontrasztanyaggal történik, aminek a lebomlása gyors, ill. a környezetében lévő emberekre kifejtett hatása elhanyagolható. A fokozottan érzékeny személyek, a kisgyermekek és a terhes nők esetében azonban a vizsgálat napján tanácsos a közvetlen kontaktust kerülni. Egészen pontos adatokat ezzel kapcsolatban nem tudok mondani Önnek, de ha a magánvéleményemet kérdezi "jobb félni, mint megijedni", a vizsgálatot követő 1-2 napban kerülném a találkozásokat. Ezt követően már nincs reális veszély, a Herceptin kezelés pedig egészen biztosan ártalmatlan a környezetében lévő személyekre.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. január 07., 13:40; Megválaszolva: 2015. január 07., 22:09
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések
5év alatt 6mellkas CT