Daganatos betegség

Közeli hozzátartozóm 66 éves, és tavaly november óta trombózissal kezelik. Akkor azt mondták, hogy a trombózis egy súlyos betegség előjele. Kialakult nála az anémia, amelyre kapott vért. Márciusban vérezgetés miatt méhtisztítást végeztek nála, aminek a szövettani eredménye rosszindulatú daganatot állapított meg. Műtötték volna, de nem vették ki a méhét, mert áttétet is diagnosztizáltak. A ct és szövettan eredménye: C7860 retroperitoneum és hashártya másodlagos rosszindulatú daganata, valamint 81406 Adenocarcinoma metastaticum. A szövettan Gr 2. Még kb. 1-2 hét, mire az onkoteam összeül és kiderül, hogy milyen kezelést kaphat. Érdeklődnék, hogy milyen kezelés lenne a leghatásosabb, mire lehet számítani, mennyire kezelhető, és a további kockázatok mik lehetnek. Köszönöm segítségét.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza rosszindulatú daganat témában

Jó sok mindent kérdez. Lényeg: elhanyagolt méhtestrákról van szó, ez kétségtelen. Adenocarcinoma, tehát a méhtest belsejéből, az endometriumról indul., Hogy a méh falát áttörve kívülre, a hashártyára is terjedjen, ahhoz néhány évre volt szükség. A hölgy biztosan régen vérezget, mert az endomterium-rák (méhtestrák) viszonylag lassan növekszik, vérzés miatt azonnal észre lehetett volna venni - csak azonnal el kellett (volna) menni az orvoshoz, t.i. 66 éves korban ez a vérzés gyakorlatilag egyedül daganat lehet, semmi más. A thrombózisok megjelenése ("paraneopláziás"), daganathoz társuló egyéb tünet. Na szóval: endometrium carcinoma áttétes eseteiben különösen nehéz a helyzet, mert az endometrium-rák alig-alig érzékeny gyógyszerekre, esetleg a progeszteron-származék hormonokra reagál. A méhtestet magát a kismedencével együtt sugárkezelni kell. Prognózist mondani látatlanban nem tudok, de a kilátások igen rosszak. dr. Nagykálnai Tamás

Megválaszolva: 2013. április 19.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...
Tumormarker Ca72-4
Uzemorvosi éves laborvizsgálatnal a tumormarker érték magasabb lett. Tüneteim jelenleg nincsenek. Kérdésem az lenne, hogy ez utale daganatos megbetegedésre....
Behùzódó mellbimbó
Tisztelt Doktornő! Egyik este mikor levettem a melltartóm, az egyik mellbimbóm teljesen befelé volt fordulva., Amint hozzáértem kijött újra, azóta nem...