• pajzsmirigyrak

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktúr A sogornőmnek ( 27eves) az idén a jobb nyirokcsomojan megjelent egy bog ami fajt es amivel el is mentunk endokrinologus szakorvoshoz aki elkuldte a szukseges vizsgalatokra (ultrahang, szovettan) es megallapitottak, hogy rosszindulatu pajzsmirigy rak áttétes a nyirokmirigyekre. Azt mondtak, hogy nagyon sok göb van és a meretuk is eleg nagy a pajzsmirigyen es el kell tavolitsak mutet soran az egesz pajzsmirigyet valamint a nyaki nyirokcsomokat is, Multheten keszitettek MR vizsgalatot és nemsokara műteni fogjak. Az lenne a kérdésem, hogy olvastam a távoli áttétekről amikor nemcsak a nyirokmirigyeket tamadja, hanem esetleg mast is, de semmi konkretat nem talaltam ezt szeretnem megtudni, hogy mire tud meg attetet kepezni a nyirokmirigyeken kivul es annak mennyire all fent az esely, hogy megtamad mondjuk mas szerveket is ha mar eleg rossz stadiumba van es megtamadta mar nyirokmirigyeket?... az MR vizsgalaton mondtak, hogy műtét után lesz meg egy hasi CT vizsgalat is és akkor tudjak megnezni, hogy a medencejet vagy esetleg ott lennt is megtamadotte valamit. A masik fontos kerdesem lenne amire szeretnek pontos valaszt kapni, hogy mivel papilaris daganatrol van szo. es eleg jokat irnak rola, konkretan ilyent, hogy helyrejon egeszen a beteg belole de bennunk megvan a ketely es arra szeretnenk pontost valaszt kapni, hogy fennalle az eletrovidules ebben az esetben? mert olvastam olyat is valahol de lehet, hogy csak rosszul ertelmeztem, hogy 5 evet lehet utanna elni vele es ezt szeretnem megtudni, hogy vane ennek valami valos alapja, hogy par even belul meghal a beteg vagy tenyleg megtud orogedni es tobb tiz evet is elhet a mutet utan? koszonom elore is az informaciokat, varom valaszat, Ramóna

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a pajzsmirigyrák témában

        Ramona jó sokat kérdez - leginkább olyanokat, amelyekkel jósokhoz kellene fordulni. Na, de azért megpróbálom: 1./ bár nem írja, hogy hol növekedett a 27 éves nőbetegnek a nyirokcsomója, feltételezem, hogy a beteg nyakának jobb oldalán. Kiderült, hogy göbös struma áll fenn, ami szövettanilag papilláris pajzsmirigyrák. 2./ sürgősen el kell távolítani az egész pajzsmirigyet a kóros (áttétes) nyaki nyirokcsomókkal együtt. Részletes szövettani vizsgálat szükséges az eltávolított anyagból. 3./ a csontokba szeret a pajzsmirigyrák áttétet adni, de ez korán "elkapott" esetekben viszonylag ritkán fordul elő. 4./ ha máshol is van már elszóródott daganat (például áttétek igazolódnak a hasi CT-n, vagy csontizotóp vizsgálaton), a pajzsmirigy műtétet akkor is mielőbb el kell végezni, mert ez a primér daganat továbbra is szórja-szórja magából a rossz sejteket. 5./ hogy egy konkrét ember mennyi ideig fog élni, azt én nem tudom megmondani. Daganatos betegeknél azt szoktuk mondani, hogy ha a beteg az elsődleges ellátás (műtét) után 5 év múlva tünetmentesen él, akkor nagy valószínűséggel várható, hogy az átlagos magyar emberek várható életkorát meg fogja érni. Tehát: mielőbb elkezdeni a kezelést, mielőbb műtét szükséges! Dr. Nagykálnai Tamás


        Kérdés: 2013. március 18., 11:53; Megválaszolva: 2013. március 26., 22:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: