Pajzsmirigy lelet

T.Doktornő/Úr! Tegnap kaptam meg az Aspirációs Citulógiai Leletemet, mely a kövektezöket tartalmazza: Makroszkópos és mikroszkópos leírás: A következő citológiai kép látható: Kizárólag szemcsés cytoplasmájú oncocyter sejtek láthatóan dissotialtan. ill.kisebb-nagyobb csoportba rendeződve. Diagnózis: Cytológiai vizsgálat a T kóddal jelzett localisatióban R-89.0 Vélemény: A cytológiai kép alapján jelenleg is Hürthle sejtes laesio-nak felel meg a biopsiázott elváltozás. A göb eltávolítása, szövettani vizsgálata szükséges! T.Doktornő/Úr! A kérdéseim a következőek: vajon ebből a leletből lehet-e következtetni a daganatos elváltozás jó vagy rosszindulatu mivoltára. A biopsziával történő mintavételbő ezt nem lehet kimutatni? A Hürthle sejtes elváltozásról próbáltam a neten tájékozódni, de ott is csak olyan feltevéseket találtam, mely szerint lehet ilyen is-olyan is. (a vérvizsgálat eredményei: T4, T3, TSH, stb.: referencia tartományon belüliek) Tisztelettel várom válaszát.

Dr. Árki Ildikó válasza pajzsmirigy citológia témában

Tisztelt Kérdező!

Pathológus-cytológus kollégával történt konzultáció alapján a következőket tudom válaszolni:

A cytológiai vizsgálattal nem minden esetben lehet végleges, biztos eredményt mondani.Ez az eset is ilyen, mert a Hürthle sejtes elváltozás lehet follicularis adenoma (ez jóindulatú) vagy follicularis carcinoma (ez rosszindulatú) . Ezért szükséges az eltávolítás és a szövettani vizsgálat, mert csak így dönthető el.

Tisztelettel. dr Árki Ildikó

Kérdés: 2012. december 12., 09:08 ;Megválaszolva: 2012. december 18., 11:54
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Elso foku Onkologiai velemeny a...
Szeretnek kuldeni tobb romaniai vizsgalat anyagat is a felesegem betegsegevel kapcsolatban, leforditva magyarra, ha kaphatok egy email cimet (mert feltolteni...
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...
Lehet csontrák?