• Májbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszteletem! Édesanyámnak melanómája volt 5 évvel ezelőtt. Meggyógyult, tünetmentes volt. Tavaly ősszel találtak valamit a máján ami 21 mm volt és az onkológus szerint áttét. Elvégezték a biopsziát szeptemberben, ami negatív lett. De azt mondták, hogy szúrhattak mellé is. A novemberi pet ct-n már 8 cm-es volt az a valami. Elkezdődött a kezelés kapott éren keresztüli kemoembolizációs kezelést közvetlenül arra a területre decemberben, és február elején is. továbbá kapott kemót 4 alkalommal 5 napig. Most megismételték a pet ct-t és már 20 cm-es a daganat. A pet ct szerint nem melanoma áttét, hanem egy különálló daganat. De az onkológus még mindig azt mondja hogy melanoma, mert az ad a májra áttétet. Újabb biopsziát kért és majd az dönti el hogy, hogyan tovább. De nem igazán értjük, hogy akkor az elmúlt hónapokban mi történt, a kezelések nem használtak semmit. Félrekezelték? érezhetően megnőtt a mája és már most fáj is neki, meg nagyon kemény. Kérem segítsen mi tévők legyünk? Mi történik most velünk? hová fordulhatunk a legjobb kezelés érdekében? Mielőbbi válaszát köszönöm! Viktória

        Dr. Molnár Katalin válasza a melanóma témában

        Kedves Kérdező, a melanoma és egyébb daganat a vérből vett labor kivizsgálással is megkülönböztethető, tumormarkerekről beszélek, olyan kóros fehérjékről, melyet a daganat termel. A melanomára utal az NSE, S100 emelkedése, a primer májdaganat pedig általában AFP emelkedéssel jár. Még béldaganat ad gyakran máj áttétet, amire a CEA, CA19-9 emelkedése utalhat. Sajnos a melanoma adhat áttétet évek múltával is. Jó lenne tudni a máj funkciók értékeit is: AST, ALP, GOT, GPT, ALT, továbbá az albumín értékét valamint a teljes vérképet. A beteg fájdalmait steroid infúziós kezelés, májvédő szedése - Legalon pl. és spironolacton th. valamint valószínűleg a sugárkezelés is mérsékelhetné. Üdvözlettel dr. Molnár Katalin


        Kérdés: 2012. április 18., 18:34; Megválaszolva: 2012. április 19., 16:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: