Diabéteszes kóma

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A 24 öcsémnek a napokban diabéteszes kómája volt. 6 éve inzulinos cukorbeteg, nagyon odafigyel a táplálkozásra, rendszeresen sportol, betartja az injekciókat stb. Tegnap mégis véletlenül 30 egység inzulin helyett 40-et adott be magának. A családtagok ezt nem tudták, rosszul volt, lefeküdt, pár perc múlva már fennakadt szemekkel találtak rá, nem tudott beszélni, görcsben volt a teste. Édesapám ijedtében szétrágott szőlőcukrot próbált "letuszkolni" torkán, ekkor már úton volt a mentő. 25 perc alatt értek ki, és egy óra volt, mire a testvérem magához tért. Összesen kb. 2 óra leforgása volt ez. 148/90 volt a vérnyomása a kóma után, azt mondták ez jó, erős a szervezete. Az öcsém másnap már rendesen tette a dolgait, jól volt, mintha mi sem történt volna. Én mégis aggódom. Egy ismerősöm ebbe belehalt. Még ha látszólag jól is van, mennyi az esélye annak, hogy károsodást szenvedett? Attól félek, hogy "tönkrement" valamelyik szerve, és nem tudjuk, vagy az agyában keletkezett valami, egy rög vagy bármi, és később ebből baja lesz. Köszönettel, Anita

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tänczer Tímea válasza Hipoglikémia témában

Kedves Anita!

A súlyos hipoglikémia valóban aggodalomra adhat okot.

Ismételt hiioglikémia károsíthatja a mentális funkciókat, hajlamosíthat ritmus zavar kialakulására.

Javasolt az inzulin dózisok pontosítása a vércukor rendszeres ellenőrzése, a mai modern eszközök

a folyamatos szöveti vércukor monitor vagy inzulin pumpa alkalmazásával és megfelelő betegoktatással

a hipoglikémia gyakorisága jelentősen csökkenthető .

Üdvözlettel

Tänczer Tímea

Kérdés: 2020. július 28., 02:47; Megválaszolva: 2020. július 30., 19:52
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Lekvár fruktózzal édesítve
Tisztelt Szakorvosnő! Az lenne a kérdésem, hogy kettes típusú cukorbetegség esetén fogyasztható házi készítésű eperlekvár, amelyben 1 kg...
Fruktóz, rosszullét
Xultophy hasznalata
Vércukorszint