• Csontritkulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A DEXA vizsgálaton csontritkulást állapítottak meg, az eltérés Ts-2, 7. Mennyire tekinthető ez előrehaladottnak, vagy súlyos fokúnak? Kezelésként heti 1 tabletta Masszidron nevű gyógyszert kaptam, melynek rémisztő mellékhatásai (álkapocs-csontelhalás, hosszabb távon gégerák) aggodalommal töltenek el. Már a 2 tabletta bevétele után nagyon erős izületi fájdalmak jelentkeztek.Egyáltalán mennyi ideig kell szedni egy ilyen típusú gyógyszert akkor, ha mellette megfelelő mennyiségű a calcium-magnézium, D-Vitamin bevitel, és egészségesen táplálkozom. Sajnos a kezelő orvosom nagyon szűkszavúan tájékoztatott. Várom mielőbbi válaszát.

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a DEXA, Masszidron témában

        Tisztelt KÉrdező! A Massidron az ún. biszfoszfonátok csoportjába tartozó gyógyszer, mely gátolja a csontbontó sejtek aktivitását. Ezt akkor szoktuk javasolni, hogy a kálcium és D-vitamin mellett is szedjék, ha rosszabb a DEXA eredmény mint -2, 5. A fenti mellékhatások igen ritkán, elsősorban nagy szájsebészeti beavatkozások esetén alakulhatnak ki, emiatt ha ilyen tervezett bavatkozás van, akkor érdemes a gyógyszerszedést felfüggeszteni. Erős ízületi fájdalom nem szokott ezzel összefüggésben jelentkezni, ezt meg kell nézni, hogy ha kimrada a gyógyszer, akkor elmúlik-e, mert akkor le kell váltani másfajtára. Egyébként elvileg hosszú távon érdemes ezeket a gyógyszereket szedni.


        Kérdés: 2011. június 28., 10:18; Megválaszolva: 2011. július 01., 10:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        D vitaminnal szedésével kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mennyi az a napi mennyiség,amit károsodás nélkül szedni lehet. Én évek óta (6-7 éve )D3 vitamint szedek minden nap 1 db-ot. Két éve csináltatott vérlelet szerint a D vitammin...
        Melyik a jobb értékű lelet: totál T-score 0.89, vagy 1.91? Tehát,ha elsőről változott az érték három év múlva másodikra, akkor javult,vagy romlott a csontsűrűségem? Köszönöm

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.