Osteoporosis

68 éves vagyok. Most kaptam meg az eredményt, hogy nagy töréskockázatú csontritkulásom van. Nem akarok szedni se szintetikus hormonokat, se más agresszív szereket, amiknek súlyos mellékhatásaik vannak. Mit tegyek? Kedden kell mennem az orvoshoz, aki majd felír valamit. Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza osteoporosis témában

Tisztelt Kérdező!

Ha az Ön által kapott DEXA leletben a T-score értéke -2, 5 alatt van, tehát annál súlyosabb fokú a csontritkulás, akkor nyilvánvalóan a reumatológus fel fogja ajánlani a gyógyszeres kezelést, mely nemcsak D vitamint és calciumot foglal magában, hanem olyan gyógyszereket is, mely meggátolja a csont további lebomlását beépülve a csontszövetbe. Ezek a gyógyszerek kevés mellékhatással rendelkeznek, és változó, hogy melyik beteg hogyan tolerálja.

Leggyakrabban gyomor-bél rendszeri mellékhatások vannak. Ha valakinél ezek jelnetkeznek, akkor még mindig van lehetőség egyéb gyógyszerre váltani, melyet szájon keresztül lehet szedni, vagy vénás injekció formájában 3 havonta, vagy infúzió formájában évente 1 alkalommal. Nem igazán értem az aggodalmát, hiszen a gyógyszerek alapvetően nem azért vannak, hogy mérgezzük vele a szervezetet, hanem mert nagyszámú betegen történt vizsgálatok alapján kiderült, hogy hatékonyak. Persze érdemes körbejárni a kérdést, lehet tájékozódni és próbálkozni, mert az egyes gyógyszereket egyénileg ki-ki másképpen tolerálja. Beszélje meg a lehetőségeket az orvossal, nyugodtan mondja el neki is az aggályait, biztosan meghallgatja, és annak megfelelően fog Önnek gyógyszert ajánlani.

Tisztelettel:

Dr. Szamosi Szilvia

Kedves Kérdező!

Nehéz, de elvileg ha sokat mozog, sokat jár a napra, és persze télen szoláriumozik és sok tejet iszik és mellé sok D vitamint akkor lehet kezelni, de persze a legjobbak a gyógyszerek rá. De az előbbieket meg lehet próbálni aztán két év múlva meglátja. Persze az igazság az, hogy egyik gyógyszer sem csodaszer, tehát az életmódnak szerintem is igen nagy (ha nem a legnagyobb) szerepe van.

Gyógyulást!

Üdvözlettel: Dr. Zsirai László

Kérdés: 2009. február 23., 16:27; Megválaszolva: 2009. február 23., 16:27
Kérdések és válaszok: Csontritkulás
Osteoporosis
Kedves Doktornő! Diagnózisom labor alapján osteoporosis.45éves vagyok. Az álltalános közérzetem nagyon rossz.Önök lapján elkészítettem a...
D vitamin adagolása
D vitaminnal szedésével kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mennyi az a napi mennyiség,amit károsodás nélkül szedni lehet. Én évek óta (6-7...
Melyik jobb?
Melyik a jobb értékű lelet: totál T-score 0.89, vagy 1.91? Tehát,ha elsőről változott az érték három év múlva másodikra, akkor javult,vagy...
van-.e csontritkulásom?
elmentem csontritkulás mérésre, sajnos a kapott eredményekhez nem értek.Bemásolom az eredményeket: DXA Area/cm2/ BMC/G/ BMD/G/CM2/ T-SCORE Z...