Osteoporosis

68 éves vagyok. Most kaptam meg az eredményt, hogy nagy töréskockázatú csontritkulásom van. Nem akarok szedni se szintetikus hormonokat, se más agresszív szereket, amiknek súlyos mellékhatásaik vannak. Mit tegyek? Kedden kell mennem az orvoshoz, aki majd felír valamit. Köszönettel!

WEBBeteg szakértő válasza osteoporosis témában

Tisztelt Kérdező! Ha az Ön által kapott, DEXA leletben a T-score értéke -2, 5 alatt van, tehát annál súlyosabb fokú a csontritkulás, akkor nyilvánvalóan a reumatológus fel fogja ajánlani a gyógyszeres kezelést, mely nemcsak D vitamint és calciumot foglal magában, hanem olyan gyógyszereket is, mely meggátolja a csont további lebomlását beépülve a csontszövetbe. Ezek a gyógyszerek kevés mellékhatással rendelkeznek, és változó, hogy melyik beteg, hogyan tolerálja. Leggyakrabban gyomor-bél rendszeri mellékhatások vannak. Ha valakinél ezek jelnetkeznek, akkor még mindig van lehetőség egyéb gyógyszerre váltani, melyet szájon keresztül lehet szedni, vagy vénás injekció formájában 3 havonta, vagy infúzió formájában évente 1 alkalommal. Nem igazán értem az aggodalmát, hiszen a gyógyszerek alapvetően nem azért vannak, hogy mérgezzük vele a szervezetet, hanem mert nagyszámú betegen történt vizsgálatok alapján kiderült, hogy hatékonyak. Persze érdemes körbejárni a kérdést, lehet tájékozódni és próbálkozni, mert az egyes gyógyszereket egyénileg ki-ki másképpen tolerálja. Beszélje meg a lehetőségeket az orvossal, nyugodtan mondja el neki is az aggályait, biztosan meghallgatja, és annak megfelelően fog Önnek gyógyszert ajánlani. Tisztelettel: Dr. Szamosi Szilvia Kedves Kérdező! Nehéz, de elvileg ha sokat mozog, sokat jár a napra, és persze télen szoláriumozik és sok tejet iszik és mellé sok D vitamint akkor lehet kezelni, de persze a legjobbak a gyógyszerek rá., De az előbbieket meg lehet próbálni aztán két év múlva meglátja. Persze az igazság az, hogy egyik gyógyszer sem csodaszer, tehát az életmódnak szerintem is igen nagy (ha nem a legnagyobb) szerepe van. Gyógyulást! Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. február 23.

Kérdések és válaszok: Csontritkulás

Osteoporosis
Kedves Doktornő! Diagnózisom labor alapján osteoporosis.45éves vagyok. Az álltalános közérzetem nagyon rossz.Önök lapján elkészítettem a teszteket szinte...
Osteoporosis kezelési tanács kérése
Kedves Doktornő! 44 éves nő vagyok, már évek óta diagnosztizált osteoporosisban szenvedek. A gerinc értéke -2, 9. Nagy fájdalmaim vannak, csillapításukra még...
Csontritkulás gyógyítása, életminőség...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám 1 hónappal ezelőtt Salgótarjánban reumatológiai kórházi kezelések alatt állt, de sajnos nem javult az állapota. Csontritkulása is...
Csontritkulás Frax index
Tisztelt Doktor NŐ! 2023. május 05-én voltam csontsűrűség vizsgálaton. Gerinc: -0,9; Combcsont: -2,5 BMD: 0,570 Magas Frax érték: 11%. 6,2% - 10 év 2023. május...
Csontritkulás Sedron 70 mg tabletta...
Tisztelt Doktor NŐ/Úr! 2023. május 05-én voltam csontsűrűség vizsgálaton. Gerinc: -0,9; Combcsont: -2,5 BMD: 0,570 Magas Frax érték 2021. július 29-ei...
Milyen mértékű a porckopásom, a...
Tisztelt, Dr. Szilágyi Annamária! A nagybátyám volt röntgen -en és ortopédián., De az ortopéd orvos csak annyit mondott, hogy csípő protézis kell bal...