• DEXA lelet értékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Próbáltam csatolni, a Dexa leleteimet, de folyton kiirta hogy túl nagy. Ezért idemásolom: (Nagyváradon, Romániában csinålták) Left Hip T-score:-3,3,Total:-3,7, Z-score:-2,5;Total:-3,2 Right Hip T-score:-2,9;Total:-2,6 Z-score:-2,1:Total:-2,1 Lumbar spine L1:T-score:-2,5;Z-score:-1,8 L2:T-score:-2,8;Z-score:-2,0 L3:T-score:-3,3;Z-score:-2,5 L4:T-score:-3,8;Z-score:-2,9 Total:T-score:-3,1;Z-score:-2,3 Kiértékelés még nem volt, vidéken élek, még nem jutottam el egy reumatológushoz. Köszönöm.

        Dr. Bálint Anita válasza a DEXA lelet témában

        Tisztelt Hölgyem! A bal csípőn és az ágyéki gerincen is DEXA lelete szerint jelentős mértékű csontritkulás igazolható. Erre a betegségre csontritkulás elleni gyógyszerek szedését kell elkezdni. Amíg szakorvoshoz nem sikerül eljutnia, addig is mindenképpen javasolt Ca és D vitamin pótlás, vény nélkül kapható készítmények szedésével. A D-vitamin javasolt adagja naponta 2000 NE, a calcium legalább 2x200 mg legyen. Van sok fajta recept nélköl kapható készítmény, össze kell hasonlítani a Calcium és D-vitamin tartalmukat, és a legmegfelelőbbet választani. A szakorvos ezekre a T-Score értékekre biztosan fog javasolni olyan gyógyszert, ami a Calcium és D-vitamin beépülését segíti a csontokba. Ennek a gyógyszernek a szedése előtt biztosan kér laborvizsgálatot, és fogászati szakvéleményt. Amennyiben fogászhoz nem küldi, ajánlott a fogait rendbehozatni a terápia elkezdése előtt, mert bizonyos százalékban ezek a gyógyszerek képesek állkapocs csont elhalást okozni, és ez egy nehezen kezelhető állapot. A fogorvosok pedig ezt a fajta (biszfoszfonát) gyógyszert szedő betegek esetében nem mindig szívesen végeznek fogászati beavatkozást. Érdenes a gyógyszer elkezdése előtt a fogazatot ellenőriztetni. Emellett érdemes gyógytornászt felkeresni, mert a csontok állományának megfelelő képzéséhez és a csontgerendák megfelelő rendeződéséhez szakember által írányított mozgás végzése a legalkalmasabb. Interneten is lehet keresni csontritkulás elleni tornákat. Ezek napi rendszeres végzése vagy legalább heti 1-2 alkalom szerinti végzése szükséges. Magyarországon sokan szednek tojáshéj kivonatot, és mákolajat is csontritkulás kezelésére. A nemzetközi irodalomban megoszlanak a vélemények ezen kiegészítő készítmények hatékonyságáról. Remélem segítettem. További kérdések esetén keressen bizalommal. Üdvözlettel:

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. április 30., 22:38; Megválaszolva: 2019. május 02., 11:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornö! Elvégzett csontsuruség mérési eredményem szerint: Lumbalis gerinc T-score: - 2, 5 (osteoporosis)L1 -3; L2-1, 6; L3-2, 2; L4 -3, 1 Bal csipö T-score: - -1, 1 (osteopenia) ásványi anyag tartalom: csökkent Törési kockázat:...