• hátfájdalom -csigolyarepedés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Nagymamám (77 éves) hátfájdalmával kapcsolatban tennék fel kérdést Önnek. Csontritkulás vizsgálaton 2 éve volt utoljára, az eredmény teljesen jó volt, a törésveszélyt sem írták sehol magasabbnak a normál, életkorában várhatónál, az újabb ellenőrzés elvégzését is elegendőnek tartották 2 év elteltével (vagyis idén ősszel lesz majd esedékes). 2001-ben eltávolították a jobb mellét daganat miatt, sugárkezelést, majd évekig hormonkezelést kapott, semmi panasza nem volt. 2014-ben egy rutin csontszcintigráfiás vizsgálaton a jobb kulcscsontján (tehát a műtött oldalon) egy 17*5 mm-es litikus, felritkult területet találtak. Az ambuláns lapra ugyan ráírta az onkológus doktornő, h „csontok másodlagos daganata”, nagymamámmal viszont nem közölte egyértelműen a diagnózist, így ő nem foglalkozik az egésszel. (Elég nehezen ért már meg új információkat…) Két héttel ezelőtt erős hátfájdalomra kezdett panaszkodni, ami akkor csak éjszaka jelentkezett, pedig nappal is feküdt egész nap. Egy hét után sem múltak a fájdalmai, így felkereste reumatológusát. Addigra már nappal is fájt a háta, ami terhelésre fokozódott. A doktornő (nagyon nagy szaktudású, eddig minden diagnózisa tökéletes volt) szinte biztos benne, hogy „elrepedt a gerince” (a mama így mondja, én nem voltam vele a vizsgálaton). Röntgenre küldte, ahova 2 hét múlva mehet. Addig fájdalomcsillapítókat kapott, amik nagyban csökkentik a fájdalmait, de teljesen nem szüntetik meg. A hosszú bevezető után az lenne a kérdésem, hogy lehet-e valószínűsíteni, hogy áttétről vagy csontritkulás okozta csigolya összeroppanásról van szó. Egyikre sem utaltak jelek az előző vizsgálatokon… Kialakulhat ilyen fokú csontritkulás 2 év vagy ilyen mértékű áttét azon a helyen 1 év alatt? Vagy esetleg okozhatja más is, hogy elrepedhetett a csont (trauma nem érte, sem esés, sem ütés, semmi ilyesmi)? Milyen hosszútávú következményei lesznek ennek? Hogyan viselkedjen a röntgenig? Terhelheti, mozoghat szabadon vagy érdemes minél inkább pihennie?

        Dr. Puskás Réka válasza a csigolya törés témában

        Kedves Kérdező! Az ilyen jellegű háti fájdalmak sajnos tényleg csigolya repedésre vagy inkább a csigolya zömüléses törésére utalnak. A repedés kifejezést csak a könnyebb érthetőség kedvéért szoktuk használni. Sajnos, mindkét betegség amit kérdez, elképzelhető, a csontritkulásos törés és az áttét is. A csontritkulás azért, mert a hát felső részein nem vizsgáljuk a csontminőséget, de a csontok mésztartalma a testben nem egyenletesen oszlik el. Tehát lehet, hogy a háton van csontritkulás, ahol nézzük, (az ágyéki gerincen) ott pedig nincs. Ebben az esetben a törés bekövetkezhet, bár nem gyakori az ilyen eset. Az áttét is lehetséges, ez ugyanis "egyszer csak" válik láthatóvá, pedig már hamarabb is ott volt, csak még nem érte el a látható mértéket. 2014 már majdnem egy éve volt... Bár ennyi idő után már nem szokványos a csont áttét emlődaganat után. Egyéb ok is lehetséges, de nem valószínű. Én is inkább csontritkulásos törésre gondolnék. A röntgenig fájdalomkerülő magatartás javasolt. Pihenés, fekvés, illetve időnként járkálás (ha megy), lassú mozgás mindenképpen szükséges. Hajolgatni, hosszasan ülni nem javasolt semmiképpen. Házimunkát se végezzen, ha nem muszáj. A fájdalomcsillapítókat szedje és természetesen kövesse az orvos utasításait. A csigolyatörés, ha nem áttét okozza, meggyógyul. Gyógyszereket kell adni, óvatosan rehabilitálni kell a beteget, aki teljesen panaszmentessé válhat. Arra alkalmas esetben a csigolya "feltöltése" is szóba jön (ez műtét). Ezeket a lehetőségeket kezelőorvosával kell megbeszélnie. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2015. július 06., 10:12; Megválaszolva: 2015. július 06., 22:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        D vitaminnal szedésével kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mennyi az a napi mennyiség,amit károsodás nélkül szedni lehet. Én évek óta (6-7 éve )D3 vitamint szedek minden nap 1 db-ot. Két éve csináltatott vérlelet szerint a D vitammin...
        Melyik a jobb értékű lelet: totál T-score 0.89, vagy 1.91? Tehát,ha elsőről változott az érték három év múlva másodikra, akkor javult,vagy romlott a csontsűrűségem? Köszönöm

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A tüdő vitaminja
        A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció