DEXA eredmény romlás vagy javulás

Tisztelt Doktornő! DEXA vizsgálati eredményemet reumatológián kiértékelve az orvos azt mondta, hogy romlott az eredményem, és Norifaz Triot írt fel. Én úgy látom, hogy az eredményem éppenhogy javult egy kicsit. Az egy év alatt Ca-ot és D-vitamint szedtem, ill gyógytornára jártam. 2013 évben L1-L4 T-score -1, 7 csípőben -2, 3 combnyakban -2, 5 2014 évben L1-L4 T-score -1, 5 csípőben -2, 1 combnyakban -2, 5 Szeretném megkérdezni, hogy valóban indokolt ezeknél az eredményeknél a gyógyszer szedése? Vagy elég a Ca, D-vit és a torna? Köszönettel Agi10agi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza DEXA eredmény témában

Kedves Kérdező!

Ha jól írta ki az adatokat, akkor valóban némi javulást mutat az eredménye, de a csonttörés szempontjából lényeges combnyakon mégsem javult semmit a T score.

A javulás-romlás kérdése azonban nem csak a T score értékeken múlik, hanem a csont ásványi anyag tartalmának változásán is, ami a leletén szintén olvasható.

A csontritkulás kezelésnek határértéke T score -2, 5, ezt eléri most is és korábban is pont elérte. Ilyen esetben sajnos a kezelőorvosnak mérlegelnie kell számos tényező és az ön ismerete (hormonális állapot, egyéb betegségek, testsúly, dohányzás, stb, jó sok minden) alapján, hogy javasol-e a D vitamin, kálcium, mozgás kezelésen kívül még speciális gyógyszert is vagy nem. Mivel én csak az ön által leírt adatokat látom, nem tudok egyértelműen állást foglalni a kérdésben. Hasonló esetben én megbeszélem a beteggel a várható hasznokat és kockázatokat és együtt döntünk arról, hogy próbáljon-e más gyógyszert is szedni, vagy maradjunk az alap kezelésnél és kövessük a csontminőség változását. Önnek is azt javaslom, hogy kérdezze meg orvosát, hogy mit szólna ahhoz, ha még nem kezdené el szedni a Norifazt, feltéve, hogy nem szeretné még elkezdeni.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2015. január 06., 21:59; Megválaszolva: 2015. január 13., 13:17
Kérdések és válaszok: Csontritkulás
D vitamin adagolása
D vitaminnal szedésével kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mennyi az a napi mennyiség,amit károsodás nélkül szedni lehet. Én évek óta (6-7...
Melyik jobb?
Melyik a jobb értékű lelet: totál T-score 0.89, vagy 1.91? Tehát,ha elsőről változott az érték három év múlva másodikra, akkor javult,vagy...
van-.e csontritkulásom?
elmentem csontritkulás mérésre, sajnos a kapott eredményekhez nem értek.Bemásolom az eredményeket: DXA Area/cm2/ BMC/G/ BMD/G/CM2/ T-SCORE Z...
Patológiás bordatörések
T. Doktornő! 39 éves nő vagyok, túlsúlyos. Januárban megroppant az egyik bordám, jobb oldalt a mell alatti részen, trauma közvetlenül nem érte...
DEXA lelet értékelése
Tisztelt Doktornő! Próbáltam csatolni, a Dexa leleteimet, de folyton kiirta hogy túl nagy. Ezért idemásolom: (Nagyváradon, Romániában...