• csontritkulas -tornagyakorlatok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Milyen torna gyakorlatokat végezhetek, ha kezdodo csontritkulást állapitottak meg röntgenkép alapján?

        Dr. Puskás Réka válasza a torna témában

        Kedves Kérdező! A kezdődő csontritkulás diagnózisát nem lehet röntgenkép alapján felállítani. Osteodenzitometriás vizsgálatra van szükség a csontritkulás mértékének megítéléséhez. Egyébként csontritkulás esetén függőleges testhelyzetben végzett, hátgerinc nyújtó, egyenesítő gyakorlatokat kell végezni, naponta legalább háromnegyed órát sétálni, vagy kocogni. Táncolást, ha szeret és tud, teniszezést, tehát a gerinc mozgékonyságát növelő sporttevékenységet szoktunk javasolni csontritkulás esetén. Ha van lehetőség, korának megfelelő csoportos gerinctorna is jót tenne. Figyelembe véve azonban, hogy derékfájdalmai is vannak, aktuálisan azt javaslom, hogy annak gyógytorna kezelését kérje reumatológusától és csak utána foglalkozzon a csontritkulás tornával. D vitamin napi 1000NE és kálcium pótlás (étrendtől függő mennyiségben ) feltétlen szükséges a kezdődő csontritkulás kezelésében. Kérje reumatológusa tanácsát e tekintetben is. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2014. május 05., 19:29; Megválaszolva: 2014. május 08., 10:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: