• Javasolt Calcium szedése érelmeszesedés esetén?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Befolyásolja-e a meszesedés mértékét a Calcium bevitel mennyisége idősebb korban?

        Dr. Szanyi Andrea válasza a kálcium bevitel témában

        Az elsődleges folyamat a koleszterin plakkok kialakulása az érfalban. Az érelmeszesedés során az érfalba került zsírok idővel kalciumot kötnek meg, ilyenkor már meszes plakkok alakulnak ki. A kalcium szedésével kapcsolatban különböző vizsgálatok történtek, melyek eredménye nem egybehangzó. Egy amerikai vizsgálat szerint a napi 1200 mg kalcium pótlás nem növeli az atherosclerosis (érelmeszesedés) kockázatát idősebb nőkön. Egy, Új-Zélandon végzett vizsgálat során viszont azt találták, hogy tartósan napi 1800 mg kalciumot szedő nőkön a szívinfarktus kockázata megnőtt. A lehetséges káros hatást minden esetben össze kell vetni a kalcium csontokra gyakorolt védő hatásával, ami különösen fontos az idősebb nők esetében. Összegezve azt tudom tanácsolni, hogy mérlegelni kell a várható rövid távú előnyöket az esetleg hosszabb távon előforduló kockázattal. A napi táplálékkal együtt 1000 mg körüli kalcium bevitel a csontanyagcsere szempontjából mindenképpen előnyös, nagyobb adagok szedése azonban már kockázatos lehet.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Itt kérdezhet

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2013. október 25., 23:09; Megválaszolva: 2013. október 27., 18:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornö! Elvégzett csontsuruség mérési eredményem szerint: Lumbalis gerinc T-score: - 2, 5 (osteoporosis)L1 -3; L2-1, 6; L3-2, 2; L4 -3, 1 Bal csipö T-score: - -1, 1 (osteopenia) ásványi anyag tartalom: csökkent Törési kockázat:...