Önagresszió vagy csak határ keresés?

Tisztelt Doktornő vagy Doktor úr! Kislányom most 14 hónapos, átlagosan fejlődő kisgyermek. 4-5 hónapja elkezdte ütögetni a fejét, először kézzel (rájött gondolom, hogy fáj, így mielőtt üt, oda teszi a másik kezét) , aztán a földbe. Álmából felkelve- még nincs teljesen ébren- is csinálja. Többnyire akkor is előfordul, ha frusztrálva érzi magát, ha nem úgy történik, ahogy ő szeretené. Ebből következtetve úgy gondolom inkább hiszti, legalábbis remélem. Az ütögetés intenzenztitása változó. Eddigi betegségei: 15 és fél órán keresztül érkezett a világra, stridorral..ami a későbbiekben is megmaradt, mint később kiderült a gégefedő puhasága okozza (gégészeti vizsgálat) . Refluxa is volt nem túl nagy mértékű. E kettő " betegség" miatt SIDS vizsgálaton vettünk részt, ahol a az erőteljes sírás miatt (ami egyáltalán nem jellemző rá) kijött a jobb oldali lágyéksérve. 2 hónapon keresztül nem vállalták a kockázatot a műtétre a stridora miatt. 5 hónaposan megműtötték, mert már nagyobb kockázatot jelentett a sérv kizáródása. Intubálták a műtét folyamán... Ezalatt a 2 hónap alatt, túl vigyáztuk a férjemmel és mindent a kezébe adtunk, így a mozgása kissé el volt maradva, de a gyógytornász segítségével rövid időn belül behozta a lemaradását. Most már egy kézzel fogva sétálgat, mászik a falnak támaszkodva végig sétál a lakáson. Szeretném megtudni mi az oka ennek a fejütögetésnek és hogyan tudnám leszoktatni róla. Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel Mammamia

Legfrissebb cikkek a témában

Ujpál Zsófia válasza pszichés probléma témában

Kedves Kérdező!

A kislánya életében nagyon sok minden történt, amit nehéz a kicsi lelkének feldolgozni, ez nagy belső lelki feszültséget eredményezhet, amit akár így, önagresszív cselekedetekkel próbálhat levezetni. Segítsen neki feldolgozni a vele történteket játékkal, mesével, rajzzal, aktív mozgással, hogy a benne lévő feszültségek így találjanak maguknak kiutat. Gyakori például, hogy a nagyobb gyerekek egy kórházi tartózkodás után újra és újra orvososdit játszanak. Akár mutassa meg, mi mást lehet ütögetni, egy párnát, a matracot, bármit, ami veszélytelen. Amennyiben a fejütögetés nem csitul néhány hónap alatt, vagy csak fokozódik, érdemes gyermekpszichológust felkeresniük személyesen is!

Minden jót kívánok!

Kérdés: 2011. február 20., 11:44; Megválaszolva: 2011. február 22., 09:05
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Baj, ha együtt alszom a gyerekkel?
Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr, Kisfiam 2 éves, a minap egy kedves (gyermekekkel foglalkozó) ismerősömtől kértem tanácsot beszédfejlődés és...
Gyerek pszichologia
Tisztelt doktor úr/nő! Azt szeretném meg kérdezni, van egy 8 éves nevelt lányunk aki magatartási zavarokkal küzd az iskolában is és itthon is.a...
Közel 3 éves gyermek viselkedése
Fiúgyermekem februárban lesz 3 éves. Élénk, mozgékony gyerek, szereti a gyerektársaságot, a felnőttekkel is barátságos. Kb. 2, 5 éves korától...
Gyerek szorongás
Kisfiam 3 éves 8 hónapos. Kb egy hónapja szopizást utánzó mozdulatokat végez a szájával szinte folyamatosan, sőt alvás közben is. Nagyon meg vagyok...