A babám 3, 5 hónapos és nem emeli meg a fejét rendesen hason fekve. Ez azt jelenti, hogy elmaradt a fejlődésben? Hogyan fejleszthetném?

Amúgy nagyon jó kedélyű gyerek, sokat vigyorog és gagyog. Megfogja a csörgőt, néhány dologért már utána is nyúl, nézegeti a kis ujjacskáit.

Mozgását tekintve már 2 naposan átfordított a a fejét a mellkasomon, mki ki volt akadva, hogy milyen erős kiskölyök. 2 hónaposan ki-kitartotta magát 2-3 mp-re, meg folyton felkúszott a kiságy tetejéig, mostmeg úgy alszik, mint egy pinvin: a két keze mga mellett van (a teste mellett) .
Próbáltam lefekteteni hasra, de napközben nem marad, csak sír, s úgy forgatja a fejét, hogy a kezével nem segít, csak a törzsét emeli.
Lehet az a baj, hogy csak este van hason? Mert csak úgy alszik nyugodtan. Már arra is gondoltam, hogy a hason fekvés neki egyenlő az alvással és nappal azért sír, mert nem akar aludni. 
Nappal vagy a hordozóban van, vagy a pihenőszékben, vagy épp babakocsiban. Lehet ez a baj?
Most vettünk neki játszószőnyeget, hátha azon el lesz hason is.
Valami tanács a mozgásfejlesztésre? Félek, hogy ez jelez vmit? Későbbi tanulási gondok, stb. 
A védőnő tanácsa, hogy lassan húzzam fel őt hátfekvésből ülő helyzetbe és vissza. Ezt már az elejétől csináljuk, akkor is szépen tartja a fejét. Ha ölben van, akkor is feszesen tartja magát.
Miért nem emeli akkor hason fekve a fejét?
Ráadásul még nem is fordult át, csak oldalról hátra. Kicsit kétségbe vagyok esve, mert azt mondják lusta gyerek nincs, s ez biztos jelez vmit...

 

Dr. Boros Miklós válasza mozgásfejlődés témában

Kedves Kérdező!

A leírása alapján nagyon nehéz eldönteni, hogy ténylegesen van e valami. Mert ülésbe húzva emeli és tartja a fejét a baba csak hason fekve nem. Nyúl a tárgyakért, de közben a keze alvásban kiterül, mint egy pingvinnek.

Az biztosan jót tesz, ha nem hordozóban, babakocsiban van napközben, egyrészt mert a hordozó nem tesz jót a gerincének hosszabb távon másrészt ezekben az eszközökben a kicsinek lehetősége sincs megfordulni. Ugyanakkor azt tanácsolom, hogy egy gyermekideggyógyásszal nézessék meg a kicsit, mert ha a mozgásfejlődésben le is van maradva, bár mondom a leírtak alapján ez számomra nem világos, szóval akkor van lehetőség arra, hogy az ideggyógyász javaslatára tornagyakorlatokat végeztessenek a kicsivel, melynek segítségével a mozgásfejlődése a picinek javíthatóvá válik.

Kérdés: 2010. január 20., 13:37; Megválaszolva: 2010. január 20., 13:37
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Mászás
Kedves Dr! szeretnék segítséget kérni hogy kislányomnak hogyan tudnék segíteni a mászásban mert csak kúszik.neurologiai problémát nem találtak...
Hasizomból felülés? - 3 éves...
Tisztelt válaszadó! Kisfiam 2 hónap múlva lesz 3 éves. Hanyatt fekvésből nem tud hasizomból felülni. Ez kb. féléve tűnt fel nekem, azelőtt nem...
szokatlan tempójú fejlődés?
Tisztelt Válaszoló! Nem pontosan tudom, hogy kihez kellene intéznem a kérdésemet, de igazából azt szeretném tudni, hogy egy egyéves lánycsecsemő...
Mozgásfejlődés
Tisztelt Doktornő/Úr! Kislányunk augusztus közepén született. Ahogy olvasom, ahogy a védőnő mondja, rendesen fejlődik. Súlya most 8 kg...
Kúszási szakasz kimaradása
tiszteletem.unokam 1 eves koraban mar jart.a szokasos jarni tanulasbol, sajnos a kuszas-maszas kimaradt.okozhat ez hatranyt az eleteben? iskolaban tanulasban?...