Szoptatás

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Két és fél hete szültem meg a kisfiam császárral. A kórházban minden próbálkozás ellenére sem indult meg a tejem, pedig a pici ügyes volt, hamar rákapott a cicire. Mivel nem indult meg a tej, a gyermekorvos javaslatára meg kellett kezdeni a tápszeres etetést cumisüvegből. Miután hazajöttünk annyiban változott a helyzet, hogy van már valamennyi tejem, de rendkívül kevéske, így a tápszeres pótlás megmaradt. Közben a kisfiam "ellustult" és már nem nagyon akar szopni. Ha mellre teszem sír, nyüglődik, ellöki magát Tőlem, és lehetetlen megnyugtatni. Valószínű hozzászokott már az egyszerűbb cumisüvegből való evéshez. Ha tud is valamennyit szopni, az kevéske mennyiség, sokszor csak egy-két ml. Fejni fejek, de az sem sok, viszont minden cseppet odaadok Neki, a többit kiegészítem tápszerrel. A kérdésem a következő volna: Édesanyám anno a terhessége előtt tejmirigy gyulladás miatt műtéten esett át, és sem Engem sem a testvéremet nem tudta szoptatni, mivel semmi teje nem volt. Így mindketten tápszeren nőttünk fel. Lehetséges az hogy az édesanyám problémája negatívan hat az Én szoptatási próbálkozásaimra is? Mit lehetne ez ellen tenni? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza a szoptatás témában

Tisztelt Kérdező! Jól látja a helyzetet, a cumisüveg táplálás során kevesebbet kell dolgozni, mint a mellből szopás alkalmával, és hozzászokhatott a kényelmesebb evéshez. Ezért szoktuk javasolni a cumisüveg helyett a kiskanállal való etetést. A szoptatással kapcsolatos problémákat beszélje meg a védőnővel, hasznos tanácsokkal tudja ellátni.Néhány kórházban már szoptatási ambulanciák, tanácsadó szolgálatok is működnek, hozzájuk is fordulhat segítségért.Esetleg, ha lelki problémák merülnek fel a szoptatással kapcsolatban, pszichológus felkeresése is szóba jön. Üdvözlettel.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2014. május 21., 16:53; Megválaszolva: 2014. május 23., 20:01
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?
Nem gagyog a baba