• Aknenormin: befejezés, visszaesés??

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        ARANYESŐ Tisztelt Doktor! 18 éves lány vagyok, szeptember óta szedem az Aknenormin 20 mg-os lágykapszulát (napi egy kapszula reggel). Az arcom teljesen kitisztult, csak ritkán jön rajta elő egy-egy kisebb mitesszer (pattanás még ritkábban). Mivel itt a nyár, szeretném abbahagyni a gyógyszer szedését, mert a bőröm már nagyon száraz, és nagyon könnyen kipirosodik; félek, hogy a napfény még naptejjel is tönkretenné. A bőrgyógyászom "bizonytalankodik". Ön szerint tanácsos lenne tovváb szednem a gyógyszert? Továbbá a bőrgyógyászom nem említette, de én úgy tudom, hogy egy ilyen erős hatóanyagú gyógyszeres kezelés végén mindig kell egy "levezető" adagot is beszedni, pl. 1 hónapig napi 10 mg. Mennyi ideig és pontosan milyen adagban kell szedni? Nyáron gyakran leszek a napon; mit tegyek, hogy ne menjen tönkre a bőröm? Hallottam "rémhíreket", hogy az ilyen gyógyszeres kezelések után a bőr állapota visszaeshet. Ez mennyirre gyakori??? Mit tehetek, hogy ez ne történjen meg? Ha mégis bekövetkezik, mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Gál Mónika válasza a pattanás témában

        Kedves Kérdező! Az Aknenorminból csakúgy, mint az összes többi isotretinoin tartalmú szerből egyénenként más adagot kell beszedni. A teljes dózis beszédése előtt abbahagyva a szert, majdnem biztos a visszaesés. A teljes dózist, amit be kell szednie az alábbiak alapján számoljuk: testtömege (kilogramban) megszorozva 120 mg-al. Ha Ön például 60 kg, akkor ez 7200 mg. Ha naponta 20 mg-ot szed belőle, akkor ezt durván 8 hónap alatt szedi be. Az összes adagot be kell szedni (napi dózisa lehet 13-30 mg), de többet nem érdemes adagolni. Semmiféle levezetés nem szükséges.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 21., 18:32; Megválaszolva: 2011. április 25., 15:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés