Rühösség+teendők

Tisztelt Orvos! A bőrgyógyász azt mondta, elkaptam rühösséget; de csak a tünetek kialakulása után 7 nappal mentem bőrgyógyászhoz, és csak a 9. estén tudtam kezelni magam, mert a gyógyszertárban nem volt ilyen krém előtte. Viszont nem volt nagyon vészes a helyzet. Be is kentem magam, kimostam+kivasaltam a ruhákat, ágyneműt stb. A bőrgyógyász azt mondta, hogy elég, ha csak kimosom az ágyneműt meg a ruháimat, amit az alatt az idő alatt hordtam, és más teendőm már nincs is. Viszont a gyógyszerleírásban volt egy olyan utasítás, hogy még 14 napon keresztül naponta mossam ki 60 fokon (vagy 40 fokon + vasalás) a ruháimat és az ágyneműt is. Van 1 váltás ágyneműm, de nem hiszem, hogy megszárad, hogy naponta tudjam cserélni. Mennyire kell ezt komolyan betartani, ha a bőrgyógyász nem mondta, hogy ilyeneket is kellene csinálnom? Köszönöm előre is!

Dr. Gál Mónika válasza rühesség témában

Tisztelt Kérdező!

Egy alkalommal is elegendő fertőtleníteni a ruházatot és az ágyneműt, amennyiben a mosás magas hőfokon történt (amit lehet érdemes főzőprogramon mosni) , a mosást követően pedig forró gőzölős átvasalás javasolt. Ezt párhuzamosan kell megtenni a kezeléssel, hogy a ruhanemű nehogy visszafertőzze önt a kenekedés után. Azon darabokat, amiket nem lehet mosni ilyen módon, azokat zárja el egy nylonzsákba szorosan bekötve 3 hónapra. Ennyi elegendő, hogy az atkák elpusztuljanak. A kárpitos bútorokat is érdemes átgőzölni, mivel a rühatkák a hőtől pusztulnak el.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2010. október 15., 13:30 ;Megválaszolva: 2010. október 18., 16:37
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Rüh vagy ekcéma?
Milyen bőrprobléma lehet ez?
Két hónappal ezelőtt kiütések jelentkeztek a hasamon, mell alatt, mindkét oldalon. Nagyon viszket. Van amikor sűrűbb. Háziorvos szerint pókcsípés....
Rühesség
Egy rokonomat orvoshoz vittem (nem elunk egy haztartasban, ritkan talalkozunk) , kiderult ruhes. Kb. 15 percig ultunk egy autoban, amit azota folyamatosan...
Rühesség viszketés nélkül
Szép napot! Érdeklődni szeretnék, hogy létezik e az, hogy egy négy éves gyermek állítólag rühes, de egyáltalán nem jelentkezett nála...
RÜHFERTŐZÉS: MIKOR LEHETEK BIZTOS...
TISZTELT GÁL MONIKA DOKTORNŐ! AZ INFECTOSCAB KEZELÉS URÁN IS MÉG JÖNNEK KI KIÜTÉSEK, IGAZ, HOGY MÁR ALIG VISZKETNEK. A DOKTORNŐ ÍRTA.HOGY A...