Gyümölcs evés közben és után arcpír? Miért?

Tisztelt Doktor úr/nő! Már többször észrevettem, hogy, amikor gyümölcsöt eszek (alma, barack, eper), akkor úgy érzem, az arcom ég, izzad, és kipirulok, de csak az arcomon jelentkeznek ezek a tünetek. Ha banánt eszek, akkor nem tapasztaltam ezt. Miért van ez? Vagy ez normális? Előre is köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza gyümölcsevés témában

Tisztelt Kérdező! Panaszait ugynevezett orális allergia szindrómának hívják és akkor jelentkezik, ha valakinek fű, nyírfa, vagy parlagfűpollenre van érzékenysége. A tünetek megjelenését keresztallergia okozza, mivel a pollenek molekuláris szerkezetének allergia kiváltó része hasonlíthat egyes gyümölcsök és zöldségek strukturájához. A pollen szezonban ezen gyümölcsök fogyasztása száj, nyelv viszketést, arcpírt okozhatnak és 15-20 perc múlva maguktól elmúlhatnak. Nem veszélyesek, de kellemetlenek és minden alkalommal megjelennek. A szezonon kívül kimaradhatnak. Ha megfőzi, vagyis hőenergia segítségével az említett gyümölcsök struktúrája roncsolódik, akkor a tünetek nem jelennek meg, de a nyári gyümölcsök igazán frissen élvezhetők. Ha annyira erős a tünet megpróbálhat evés előtt antihisztamint (Aerius, Xyzal stb) vagy leukotriengátlót (Accolate, Singulair) bevenni, de ez csak a tünetek megjelenésének erősségét csökkenti, nem előzi meg a megjelenést.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 13.

Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek

Travocort krém újbóli használata
Műtéti heg kezelése
Lila foltok testszerte
Melanoma malignum nodulare cutis...
Szeborreás dermatitis
Tisztelt Doktornő! Szeborreás dermatitis-el diagnosztizáltak, kevert arcbőröm van, a homlokom rendkívül zsíros, miteszeres és pattanásos, az arcom többi része...
Kutikula, eponychium
Kedves Doktornő! Szeretném tudni, hogy mi a különbség a kutikula és a hyponichium között. Sok helyen szinonimaként használják őket. A mellékelt kép szerinti?...