Patológiai lelet értelmezése

Tisztelt Doktornő! Egy daganatos anyajegy eltávolítása után az alábbi szövettani eredményt kaptam: Egyenetlen érhálózattal rendelkező vörös plakk, centrálisan apró hypopigm szigetcsoportokkal Diagnózis: Carcinoma basocellulare micronodulare SZÖVETTANI LEÍRÁS: A bőrrészlet keresztmetszeteiben, a hám basalis sejtsorával kapcsolatot mutatva, a dermisben kisebb, kerek vagy ovális fészkekbe rendeződve típusos, basaloid tumorsejtek alkotta daganatsejtszigetek figyelhetők meg, ahol a széli részeken a daganatsejtek ún. palisad állásba rendeződtek. A daganat saját, halvány stromával rendelkezik, peritumoralisan lymphocytás beszűrődés látható. In toto excisio, a tumormentes resectiós szegély oldalirányban 1,5-2 mm. A kérdésem az lenne, hogy a daganat továbbterjedt már vagy még sikerült egyben eltávolítani? (legjobban ez a kifejezés aggaszt: peritumoralisan lymphocytás beszűrődés látható) . Válaszát és segítségét köszönöm!

Dr. Baki Márta válasza basocellularis carcinoma témában

Tisztelt Asszonyom!

A kérdésére a teljesen kielégítő válaszhoz tudni kellene, hogy mely testrészéről távolították el az anyajegyet, előtte milyen tünetei voltak. A jelenlegi nemzetközi ajánlások alapján a daganat és annak a széli része között kb. 4 mm-nek kellene lennie. Tehát az az első kérdés, hogy lehet-e vagy szükségesnek látja-e a kezelő orvos, hogy ismételt műtét – reexcisio -történjék. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor jelenleg szoros megfigyelés javasolt. A”lymphocytás beszűrődés” ebben az esetben,inkább jót jelent: a szervezet felismerte, hogy valami kóros állapot van, azt körülvették a lymphocyták (a fehérvérsejtek egyik fajtája),hogy próbálják elpusztítani a daganatot.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. március 16., 11:08; Megválaszolva: 2022. március 17., 05:42
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Mi történik a köldökömmel??
Genitális herpesz esetén ez...
Kisgyerek halanték pukli
Csomó az arcbőrben
Fotodinámiás terápia