Kemotól leégett bőr

Tisztelt Doktornő! HER2+ emlődaganatomra március 8-án kaptam az első kemoterápiás (Taxol) +célzott biológiai (Herceptin, Perjetta) kezeléseket. Az első után semmi gond nem volt, a szokásos mellékhatásoktól eltekintve. A második (három hetente kapom a kúrát) után már kb. a 10. napon iszonyúan elkezdett estére égni a bőröm, mintha a napon égtem volna le. Utána kínzó, viszkető kiütések jöttek rám, a hátamra, karjaimra, lábamra....vizet alig bírtam, égett....szteroidos előkezelést is kapunk a kemo előtt infúzióban. A szinte kibírhatatlan, állandó viszketés+estére bőr égés egy hétig maradt meg, utána elmúlt, azaz nagyon enyhült. A harmadik kemo után viszont már a második napon elkezdődött estére a bőr égés, vörös volt, fájt, a víz marta, kibírhatatlan volt szinte. A bőröm kirepedezett, a szemem körül is! (szemhéjam vörösödött be, viszketett, kirepedt). A kezeimet nem tudtam szinte használni, olyan sebesek voltak. Mostanra a viszketés enyhült, bár pereg a bőröm a folyamatos hidratálás mellett is (Uriage Xemose), és hámlik le mindenhol. A fájdalmas kirepedést enyhítette a krém amit a kórházi gyógyszerészek adtak, mely csuka máj olaj és A vitamin keveréke, hámosító baba krém. Tusolni csak langyos, vagy hűvös vízben szoktam, rövid ideig és a vényre felírható baba fürdetővel. A negyedik kemot múlt pénteken kaptam volna, de ezek miatt a reakcióim miatt elhalasztották...egyelőre kérdés, hogy szert váltsanak-e de sajnos a biológiai terápiát csak a Taxol-al lehet adni. Ha más kemos szert kapok avval nem lehet biológiait...vagy csak a biológiait kapom a kemo nélkül....az orvosom szerint a kemo azaz a Taxol okozhatta a tüneteket, de ezt biztonsággal kizárni nem tudják....mert akár a biológiai is okozhatta. Egyelőre nem tudom, hogy hogyan tovább.....lesz egy PET-CT--m így a harmadik kezelés után, hogy egyáltalán hogy reagáltam a kezelésekre. Ma elmentem egy bőrgyógyászhoz is, de ő sem tudott mit mondani, azt mondta, hogy valamelyik szerre ez a reakcióm, de nem lehet tudni, hogy melyikre...javasolt egy LTT tesztet, de azt mondta, hogy evvel sem jutunk majd 100%-os eredményre. Doktornő mit javasolna? El vagyok keseredve, hogy ilyen korán abba kéne hagynom a kemot, még korai lenne (tüdő és nyirok áttéttel). Ha kapnék szteroidot napi szinten az segítene a problémán? Bár tudom, hogy annak is komoly mellékhatásai vannak, lehetnek.... Előre is megköszönve szíves válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bodnár Edina válasza a kemo témában

Kedves Kérdező! Én is úgy gondolom, hogy az LTT vizsgálatot el kellene végezni, tudva azt hogy nem 100%-ban mutatja ki a gyógyszerallergiát. Első körben meg lehetne próbálni a kezelés előtt és után legalább 1-2 hétig antihisztamint szedni és lokális steroidot alkalmazni. Ha emellett is jelentkezik bőrtünet, akkor a szisztémás szteroid nem kerülhető el. A PET-CT eredményétől függően lehet módositani a kezelésen.

Kérdés: 2020. május 19., 23:28; Megválaszolva: 2020. május 25., 09:49
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Kézi elváltozás számítógép...
Bőr alatti kiütés
Anyajegyelváltozás
Összehúzódik a pèniszemen a bőr
Mi okozhatja ezt?