• Valóban bőrgomba?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Bodnár Edina! Körülbelül 6-7 hete jelentkezett először a szeméremdombomon egy nagyobb folt, amit először Canesten krémmel kezeltem mondván biztosan gombás fertőzésről van szó. A krém nem segített sajnos, és körülbelül 1 hét múlva még több folt kezdett el megjelenni a combtöveimnél. 38°C-os nyári melegben, és egy meglehetősen stresszes időszakban (családi, munkahelyi problémák + ház felújítás) Ekkor mentem először bőrgyógyászhoz, ahol szemrevételezés után megállapították, hogy biztosan macskától kaphattam el egy gombabetegséget. Itt megjegyezném, hogy nincs macska az otthonunkban, csak rokonoknál van kinti macska. A macskák teljesen egészségesnek tűnnek, nem látszik rajtuk semmilyen betegség, a szőrük gyönyörű fényes. Ezen kívül pedig senki másnak nincs panasza rajtam kívül. Az orvos 2 hetes kúrára a következőket írta ki: Terbiner, Lamisil, mosakodókrém, hintőpor, és ha jól emlékszem alkoholos oldat. 2 hétig betartottam az orvos által előírtakat, viszont a készítmények csak annyit értek el, hogy vörösek lettek az egyre nagyobbodó foltjaim. A kezelés lejártával ismételten visszatértem a rendelőbe. Immár kevésbé ragaszkodott az orvos a „macska” elmélethez, de annyit mondott még így is, hogy valószínűleg köze lehet a dologhoz… A rendelőben beadott egy gyulladáscsökkentő injekciót, és újabb 2 hét következett, és a szokásos mondattal búcsúzott: 2 hét alatt el kell, hogy múljon… Ismét lejárt a 2 hét, de a foltok egyre csak jönnek és jönnek. (kezdetben halványodni kezdtek a foltok) Az „anyafolt” és a közvetlen utána kialakuló foltok szerintem szépen halványodnak, de közben újabbak jelennek meg most már nem csak az anyafolt körül, hanem feljebb a törzsemen, hónaljamnál, mellemnél is. Ezek 1-2 cm-esek és halványak. Illetve ami nagyon feltűnő, hogy miközben halványodnak a régebbi foltok, ezzel egy időben mégis növekedtek is és van, ami egybefolyt. Az időjárás talán már kedvezőbb, mint az elején volt és nem izzadok annyit, igyekszem langyos vízben tusolni, rövid ideig allergénmentes tusfürdővel. Kezdetben semmilyen panaszom nem volt az esztétikai kellemetlenségen kívül. Mostanra olyannyira kiszáradt a bőröm, hogy elkezdett enyhén viszketni. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mi lehet a probléma? Ténylegesen bőrgomba, vagy esetleg rózsahámlás, ekcéma esetleg valami más? Kezelhetem-e valamilyen krémmel? Pl. gyulladáscsökkentő körömvirág krémmel? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bodnár Edina válasza a Rosea témában

        Úgy gondolom, hogy a 3 betegség együtt zajlik jelenleg Önnél. Legalább 4 hétig kellene szisztémás antimycotikumot szednie. Emellett kis dózisú szisztémás steroid kezelésre is szüksége lenne. A lokális kezelést és a fürdést minimalizálni kellene, mert ronthat a bőrtüneteken.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2019. szeptember 19., 21:23; Megválaszolva: 2019. október 03., 16:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: