• Antibiotikum abbahagyása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kb. 20 éve fennálló HS (hidradentitis suppurativa) problémám miatt felírta nekem az orvosom a Tetracyclin Wolff 500 antibiotikumból 3 havi adagot, (6 dobozt, napi 2 szemet) amit most már 2 hónapja szedek és gyakorlatilag 3 hét után megszüntek a tünetek, azóta sem jöttek elő az évek óta állandóan megújuló gennyes gyulladások az ágyékomon és farpofáknál. (Eddig soha nem kezeltem az évek alatt, mivel sajnos csak most szembesültem ezzel a betegséggel, hogy egyáltalán létezik és hogy nekem ilyen bajom van, krónikus szőrtüszőgyulladásra gondoltam mindig.) Viszont pár napja érzem, hogy eléggé görcsöl, fáj a hasam, gyanítom a gyógyszer miatt lehet, így szeretném abbahagyni a szedését előbb, ha lehet. Ebben kérem a Doktornő tanácsát, hogy abbahagyhatom-e már, vagy még muszáj lenne végigcsinálnom a plusz 1 hónapot, vagy esetleg csökkentve szedjem be a maradékot? Nem tudom, hogy a 3 hónapos kúra kőbe vésett dolog? Nagyon várom a választ, addig nem merem abbahagyni, de feleslegesen sem szeretném az antibiotikumot szedni. Köszönettel.

        Dr. Bodnár Edina válasza a hidradenitis témában

        Próbálja meg napi 1 kapszulával folytatni a kezelést. Ha így nem fáj a hasa, akkor a fennmaradó adagot így szedje be (1 havi adagot 2 hónap alatt). Sajnos a kezelés abbahagyását követően nem azonnal, de jelentkezhetnek újabb tünetek, ezért érdemes megpróbálni lokális fenntartó kezelést.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 18., 23:19; Megválaszolva: 2019. július 09., 13:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: